Промени своята диета с промяната на сезона

Вашето тяло претърпява промени заедно със смяната на сезоните. Промените в продължителността на деня и нощта, които се случват, оказват сериозен ефект върху нашия биологичен часовник. Всъщност изследванията показват, че имаме цели групи от гени, които се засягат от биологичния ритъм и много от тези гени могат да повлияят на телесното тегло и да доведат до хормонални промени, като промяната в количеството на хормона адипонектин, който повишава чувствителността към инсулин и изгаряне на мазнини. Направете тези 4 лесни промени, за да помогнете на тялото си да се адаптира към промяната на сезоните.

 

1. Приемайте витамин D

Дори през лятото по-голямата част от хората не получават достатъчно от слънчевия витамин. Допълнителното количество витамин D няма да излекува зимната ви депресия, но ще ви помогне да поддържате оптимални нива в кръвта, когато тялото ви не приема достатъчно слънчева светлина. Витамин D също е много важен за здравето на костите и поддържането на оптималните нива може да помогне в борбата с някои видове рак, да помогне при загуба на тегло, да стимулира имунната функция, която е важна в сезона на простудите.

витамин D, есен, диета, хранене

 

2. Упражнявайте се

Когато времето е хубаво е по-лесно да отидете да тичате, но в по-студените и кратките дни на есента, мотивацията лесно се изпарява. Все пак трябва да вмъкнете тренировки в ежедневието си. Според проучване, сезонните промени в настроението могат значително да увеличат риска от метаболитен синдром, но активността през есента ще може да компенсира това.

 

3. Следете теглото си

Според изследвания човек е склонен да качва по половин килограм между септември и октомври и февруари до март. Това може да изглежда незначително, но също така, може да доведе до увеличаване на теглото през годините.

 

Четете още: 9 храни, които ще ви помогнат да отслабнете

 

Това може да се усложни и допълнително от факта, че с възрастта ние губим по 1% от тъканите си (които не са мазнини) всяка година. Увеличаване на теглото, плюс намаляване на останалите тъкани е равно на бедствие. За да избегнете това, следете теглото си веднъж седмично през цялата година. Хората, които се теглят, се справят по-успешно с поддържането на здравословно тегло. Освен това, така по-лесно ще останете във форма, въпреки сезонните промени.

упражнения, есен, време, тегло

 

4. Увеличете приема на въглехидрати

Когато дните стават по-кратки, може да започнете да страдате от лека форма на депресия, известна като сезонно афективно разстройство. Добавянето на повече въглехидрати в диетата през деня, може да ви помогне да излезете от минорното настроение. Според проучване, високото съдържание на въглехидрати (но не и по-високо от съдържанието на протеини) в храненето, повишава настроението.

 

Четете още: Колко често е полезно да ядем месо?

 

Това може да се дължи на способността на инсулина (хормон, който се освобождава в тялото когато ядете въглехидрати) да пренася триптофан в мозъка ви, където той се трансформира в невротрансмитера серотонин – хормона на щастието. Колкото повече серотонин произвежда вашият мозък, толкова по-добре ще се чувствате.

Снимка: Flооd, Lo&, Elena Penkova Foter.com 

Добави коментар