Пролетно почистване – съвети за заети майки

Независмо дали сте майка, която работи извън дома или тази, която си стои вкъщи, то едва ли има такава, която да има достатъчно време да се изправи пред нелеката задача с пролетното почистване. Как да разпределеите останалите отговорности за грижата за децата и семейството и едновременно с това да почистите основно?  Ето няколко съвета за това, как може да почистите по-ефективно.

 

Пролетно почистване – съвети за заети майки

Започнете по правилния начин

 

Ако сте планирали пролетното почистване, то започнете по правилният начин. Няма нищо по-лошо от това да започнете изморителното пролетно почистване с купчина мръсни чинии в мивката и много пране. Ще ви е по-лесно да започнете с къща, която сте поддържали до този момент, за да се съсредоточите върху по-тежките задачи и да напреднете по-бързо.

 

 

Четете още: Полезни съвети за дома

 

Направете си списък със задълженията

 

Преди да започнете пролетното почистване, направете списък с всичко, което искате да постигнете. Това ще ви помогне да не губите време, опитвайки се да разберете, какво остава да направите.

 

Бъдете подготвени

 

След като сте направили списък със задачите, то бъдете сигурни, че имате всичко, от което се нуждаете, за да ги изпълните. Няма да е добре, когато стартирате дадена задача да осъзнаете, че нямате това, от което се нуждаете и да губите време в тичане до магазина. Уверете се, че имате всичко от което се нуждаете – торби за боклук, препарати, кърпи и  др.

 

Чистка

 

Прочистването е страхотен начин да започнете пролетното почистване. Минете през всички помещения в дома си и изхвърлете всичко, от което не се нуждаете или не искате. Няма смисъл да трупате непотребни вещи.

 

Четете още: Как да почистим дома си бързо

 

Осигурете си помощ

 

Помолете семейството ви да участва в почистването. Децата могат да помогнат като направят чистка в гардероба си и да премахнат това, което вече е старо, износено, скъсано. Могат също и да се отърват от играчките, с които вече не играят или не желаят. Потърсете помощта на съпруга си за по-големи задачи като преместване на мебели или миене на прозорци.

 

Пролетно почистване – съвети за заети майки

 

Не трупайте нищо излишно

 

Веднъж щом огледате дома си, извадете всички неща, които вече не използвате и не им позволявайте да се натрупват.

 

Започнете от най-горе

 

Когато почиствате всяка стая започвайте винаги от горе и слизайте надолу. Няма смисъл да минавате пода с прахосмукачка, преди да забършете най-горните рафтове.

 

Определете си срок

 

При започването на всяка задача си поставяйте време, за което трябва да я свършите. Ако знаете, че имате точно определено време сте склонни да работите по-бързо. А и опитите да се надпреварвате с времето правят почистването по-забавно.

 

Пролетно почистване – съвети за заети майки

Завършете това, което започвате

 

Всеки път, когато започвате дадена домакинска работа, уверете се, че може да я завършите преди да започнете нещо ново. Когато започвате много неща едновремено, може да се окаже непосилно да довършите всичко.

 

Направете всичко лесно

 

Преди да започнете почистването планирайте и това, как може да олекотите задачките си. Планирайте вечери, които могат да се приготвят бързо, за да не ви отнемат много време в кухнята. Ако имате деца, то планирайте кой може да ги води и прибира от училище или детска градина, за да не прекъсвате работата си и да имате време да довършите задачките си.

 

Снимки: Stuart Miles, Ambro, Stuart Miles FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар