Пролетна умора

Причината за пролетната умора, е че през зимата кръвоносните съдове и порите на кожата се свиват, за да се намали загубата на топлина. При това положение по-голямо количество кръв отива към мозъка и черния дроб. Топлото пролетно време предизвиква разширяването на порите и кръвоносните съдове, при което кръвното налягане пада, а кръвта отива към кожата, така че по-малко количество оросява мозъка. Затова се чувствате уморени.

 

Освен с класическите методи за справяне с умората – кафе и наплискване на лицето със студена вода, можете да опитате следните неща:

 

Упражнения

 

Тичане, плуване, йога или който и да е предпочитан от вас спорт, особено сутрин, ще помогне на тялото ви да изпрати повече кислород към мозъка, като по този начин ще се чувствате по-енергични.

 

спорт, умора, пролет, пролетна умора, храна, вода, етерични масла

 

Четете още: Седемте най-добри спорта за всеки сезон

 

Храна

 

Ако искате да се чувствате енергични, храната ви трябва да е богата на протеини. Някои храни също могат да ви заредят: тъмен шоколад (с високо съдържание на какао – поне 70%), цитрусови плодове (богати на витамин С), храните, съдържащи сложни въглехидрати (фасул, овесени ядки), сьомга и орехи (пълни с омега 3 мастни киселини), и яйца (богати на хлорин и витамини от групата В). Избягвайте мазните храни и алкохола.

 

Вода

 

Трябва да пиете поне 2 литра вода на ден. Ще ви помогне да изхвърлите токсините, натрупани през зимата.

 

пролетна умора, храна, вода, етерични масла

 

Опитайте се винаги да носите бутилка вода с вас, за да бъдете хидратирани през цялото време. А ако добавите и малко лимон, това ще придаде и приятен свеж вкус, и малко витамин С.

 

Четете още: 6 здравословни ползи от зелената салата

 

Сауна и етерични масла

 

Сауната, хидротерапията и контрастните душове подобряват циркулацията на кръвта и укрепват кръвоносната система, като я правят по-устойчива на температурните промени.

 

Етеричните масла също са прекрасен начин да „събудите“ сетивата си. Тези, които съдържат мента, камфор и евкалипт са по-препоръчителни.

 

Музика

 

Независимо дали сте в градския транспорт, колата, офиса или у дома….

 

музика, пролетна умора, храна, вода, етерични масла

 

Слушането на енергична музика е друг начин да се справите със сънливостта. Можете да подберете и такава, на която можете да припявате.

 

Сънливостта през пролетта е нормална и обикновено изчезва до края на април. Но ако е по-упорита – посетете личния си лекар, защото може да е симптом на по-сериозно състояние, като високо кръвно налягане или висока кръвна захар.

 

Снимка:gt_pann, stockimages Freedigitalphotos.net

Добави коментар