Пролапс на пъпната връв

Какво е пъпната връв?

 

Пъпната връв е гъвкава, подобна на тръба структура, която свързва бебето с майката по време на бременността. Тя е жизненоважна за бебето, защото пренася кислород и хранителни вещества към него и отнася отпадните продукти. В нея има 3 кръвоносни съда – две артерии и една вена.

 

Какво е пролапс на пъпната връв?

 

Пролапс на пъпната връв е усложнение, което възниква преди или по време на раждане. При него пъпната връв изпада през шийката на матката към вагината, преди бебето да навлезе в родовия канал. Това създава опасността тя да бъде притисната от тялото на бебето, което прекъсва достъпа на хранителни вещества и кислород. Пролапс на пъпната връв възниква при приблизително 1 от 300 раждания.

 

пролапс, пъпна връв, бебе, кислород

 

Какви са причините за пролапс на пъпната връв?

 

Най-честата причина за пролапс на пъпната връв е преждевременната руптура (разкъсване) на околоплодните ципи. Други причини могат да бъдат:

• преждевременно раждане

• многоплодна бременност

• многоводие – прекомерно количество околоплодна течност

• седалищно предлежание по време на раждането

• по-дълга пъпна връв от обичайното

 

Четете още: Фетален дистрес на бебето

 

Какви са последиците от пролапс на пъпната връв?

 

Пролапсът на пъпната връв поставя бебето в голяма опасност. Може да доведе до фетален дистрес, причинен от недостатъчното количество кислород по време на раждането и дори до раждане на мъртво дете.

 

пролапс, пъпна връв, бебе, кислород

 

Как се открива пролапс на пъпната връв?

 

Лекарят може да диагностицира пролапс на пъпната връв по няколко начина. По време на раждането той ще използва фетален монитор, за да следи сърдечния ритъм на бебето. Ако е налице пролапс на пъпната връв, сърдечният ритъм на бебето може да падне под 120 удара в минута (брадикардия). Лекарят може да направи и вагинален преглед и да види пъпната връв или да диагностицира наличието на пролапс с пръсти.

 

Четете още: Какви са причините за раждане чрез цезарово сечение

 

Какво се прави при пролапс на пъпната връв?

 

Тъй като пролапсът на пъпната връв поставя бебето в риск от липса на кислород, трябва да се вземат незабавни мерки. Лекарят може да се опита да премести плода, така че да не притиска пъпната връв, за да намали този риск.

 

В някои случаи бебето трябва да бъде извадено незабавно чрез цезарово сечение. Ако проблемът не може да бъде решен веднага, може да доведе до нелечима травма. Забавянето увеличава риска от увреждане на мозъка или дори смърт на бебето.

 

Снимки: Divine in the Daily, anna maria liljestrand, Torsten Mangner Foter.com

Добави коментар