Провеждане на ултразвукови изследвания в условията на SARS-CoV-2

Автор: Проф. д-р Иван Костов

СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

Мобилен тел.: +359 886 398703

 

Настоящата пандемия от коронавирус SARS-CoV-2 поставя сериозни предизвикателства за защитата както на пациентите, така и на лекарите, които извършват ултразвукови прегледи. Необходимо е рационализиране на ултразвуковите изследвания за гинекологични показания. Предоставянето на ултразвук е основна услуга и всички лица с гинекологични оплаквания заслужават висококачествено изследване.

 

Ситуацията с разпространението на коронавируса (COVID-19) налага  преразглеждане на основанията за извършване на гинекологичен ултразвук.

 

Това ни дава основание да прилагаме следните принципи, свързани с пандемията:

 

1. Медицинските ресурси трябва да бъдат пощадени и приоритизирани.

 

2. Трябва да се предприемат максимално добри мерки, за да се избегне ненужен контакт между потенциално заразен медицински персонал и потенциално заразени пациенти.

 

 • Рискът от предаване е особено висок по време на ултразвукови изследвания, нито медицинският персонал, нито пациентите могат да спазват препоръките за социално дистанциране. За това е от изключителна важност и пациента и лекаря да спазват препоръките за лична хигиена, дезинфекция и използване на лични предпазни средства.

 

3. Посещенията трябва да бъдат ограничени до тези, които са неотложни и са със спешна необходимост, за да се избегне разпространението на вируса. Следователно, назначаването на ултразвук за гинекологични показания трябва да се провежда въз основа на клиничната картина, както следва:

 

Четете още: Ултразвукова диагностика

 

 • Ултразвукови оценки, които би трябвало да бъдат извършени без забавяне;
 • Такива, които могат да се отложат за няколко седмици;
 • Ултразвукови прегледи, които могат да бъдат забавени до края на продължителността на пандемията.

 

Ултразвукът е от решаващо значение при оценка състоянието на пациенти с остра тазова болка. Тя се счита за гинекологична спешна ситуация. Тазовата възпалителна болест е едно от най-честите заболявания в гинекологията. При остра тазова болка инфекцията най-често тръгва от влагалището, минава през маточната шийка, маточната кухина, маточните тръби и достига до яйчниците и коремната кухина.

 

Ултразвуково изследване, следва да се извърши незабавно при следните състояния:

 

 • Остра персистираща тазова болка – диференциални диагнози: овариална торзия; спукана хеморагична киста на яйчника; тазова възпалителна болест и/или тубоовариален абсцес.
 • Постоперативни усложнения.
 • Синдром на хиперстимулация на яйчниците.
 • Aбдоминална болка, придружена с други симптоми.
 • Анормално маточно кървене – менорагия с тежка анемия или хемодинамична нестабилност.

 

Четете още: Вие питате – проф. Костов отговаря!

 

При постоперативни усложнения след прилагане на гинекологична хирургия и спешни гинекологични онкологични процедури, провеждането на ултразвуково изследване е задължително. Такива са например цезарово сечение, извънматочна бременност, торзия на яйчниците, кръвоизлив, абсцес, хидронефроза. Ако има подозрение за свързано с процедурата усложнение, например перфорация или пациентката има нетипични оплаквания като силна болка, кървене, инфекция, гинекологичният ултразвук трябва да бъде предложен незабавно.

 

Всички жени, които се нуждаят от грижи, трябва да бъдат преглеждани въз основа на техните симптоми и статус на заболяване. В идеалния случай пациентката трябва да се свърже по телефона със своя лекар. След провеждането на подробен разговор за оплакванията и симптомите ѝ, лекарят може да установи дали жената се нуждае от незабавен ултразвуков преглед или той може да бъде отложен.

 

При пациентки, които трябва да бъдат приети за неотложни онкологични и гинекологични процедури и операции и следва да бъдат хоспитализирани в СБАЛАГ „Майчин дом“, е препоръчително, след консултация с лекар, при възможност да бъде направен предварително PCR –  тест за Covid-19, с цел осигуряване на защита на медицинския персонал и останалите пациенти в болницата.

 

В случай, че пациентката вече е в клиниката за извършване на необходимите прегледи, тя трябва да носи подходящи лични предпазни средства. Ще ѝ бъдат зададени въпроси за често срещани симптоми, като кашлица и треска, дали е пътувала през последните две седмици, дали е контактувала с хора, които са болни или са поставени под карантина. Това е от решаващо значение, преди пациентът да получи достъп до клиниката за ултразвуково изследване или консултация.

 

Четете още: Възпаление на женските полови органи с д-р Костов

 

Важно е да отбележим, че провеждането на ултразвукови изследвания не може да бъде отложено и в следните случаи:

 

 • Провеждане на скрининг за най-честите хромозомни аномалии на плода – извършва се в периода 11 – 13+6 г.с.
 • При бременните, пропуснали ранния комбиниран скрининг, в периода 15-20 г.с. все още е възможен биохимичен скрининг (БХС) за ХЗА във втори триместър.
 • Скрининг за ХЗА чрез свободна фетална ДНК (сфДНК) в майчината кръв – при висок или интермедиерен риск от скрининга в първи/втори триместър.
 • Извършване на фетална морфология – три пъти за срока на бременността.

 

В статията са използвани материали от Международна асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията

Добави коментар