дете, училище, учител, родител, поведение

Проблемно дете в училище – какво да правите?

Току що сте прочели забележка в бележника на детето си или сте получили обаждане от класната му, че поведението му е проблемно? Със сигурност ви е доста неудобно в този момент, независимо дали детето ви се е сбило или е обидило някого. Трябва да знаете, че дори и най-добрите дечица понякога имат проблеми с поведението.

 

Важно е обаче да предприемете действия. Трябва да поговорите с детето си и с класния ръководител. След това е добре да изготвите план за подобряване на поведението на своя малчуган.

 

Комуникирайте с учителя

 

Ако лошото поведение на детето ви е изолиран случай, важно е да продължите да следите положението в продължение на няколко дни, за да сте сигурни, че поведението му се подобрява. Ако обаче, детето ви се забърква в неприятности ежедневно, трябва да установите ежедневен контакт с учителя му, за да сте наясно какво се случва постоянно.

 

дете, училище, учител, родител, поведение

 

Помолете учителя да ви информира за поведението на детето ви достатъчно често, ако се налага – дори ежедневно. Това може много да помогне. Учителите обикновено имат установена система и нямат проблем с това да влизат в ежедневен контакт с родителите.

 

Можете да поискате от учителя да ви изпраща информация за поведението на детето ви онлайн всеки ден, а не само в дните, когато е имало някакъв проблем. По този начин детето ви ще се чувства добре, че вие знаете не само за лошите, но и за добрите дни и резултати в училище, а когато има лоши, ще можете да работите заедно за подобряването им.

 

Четете още: Как да се справите със системните проблеми с домашното?

 

Награждавайте доброто поведение

 

Награждаването на доброто поведение на детето ви ще засили стремежа му да се държи добре. Похвалете го, когато е получило добри оценки или се е държало добре. Отбелязването на успехите му ще го мотивира да продължи да се държи добре и да се справя в училище.

 

За да стимулирате детето си, създайте система за награждаване на доброто поведение. Можете да създавате цели за деня и да го възнаграждавате, когато успее да ги постигне успешно. Не е нужно наградите да струват пари. Вместо това, накарайте детето си да свързва доброто държане в училище с привилегии, като например 1 ч. играене на видео игра. Дневните награди ще поддържат детето ви мотивирано.

 

дете, училище, учител, родител, поведение

 

Можете да предложите по-големи награди на седмична или месечна база. Така ще го насърчите да се държи добре за по-дълъг период от време. Кратко пътуване, изцяло свободна за игри неделя, пързаляне с шейна през зимата или посещение на цирк – използвайте всичко, което може да мотивира детето ви да се старае повече.

 

Проблем – решение

 

В дните, в които детето ви е имало проблем с поведението си в училище, поговорете с него и заедно решете как може да се справи по-добре на следващия ден. Попитайте го какво се е случило и покажете, че искате да му помогнете да се справи. Говорете с него спокойно, опитайте се да го разберете. Ако подхождате с разбиране ще предразположите детето да говори с вас и да решите заедно проблема.

 

Четете още: Сутрешна рутина за ученици

 

Понякога децата са в състояние да обяснят ясно и точно какво се е случило, а понякога и решенията са съвсем прости. Едно дете може да се държи лошо в час, защото е отегчено, например. Решението може да е просто да му дадете по-големи предизвикателства, които да го заинтригуват.

 

дете, училище, учител, родител, поведение

 

Лошото поведение може да е провокирано от това, че детето не знае как да се справи с поставената му задача. Понякога децата предпочитат да изглеждат лоши, пред това да изглеждат глупави. За да избегнат това, те започват да се шегуват и да се държат невъзпитано, вместо да помолят за помощ.

 

Покажете на детето си, че можете да му помогнете да реши тези проблеми. Ако то обаче не иска да говори с вас за проблемите си в училище, не го притискайте прекалено. Вместо това се концентрирайте върху ден, който е бил добър за детето ви. Може там да се крие тайната на успеха. Чрез него можете да разберете какво се случва и да използвате тази информация, за да го насърчите да продължава в същия дух.

 

Снимки: Lupuca, GregRob Foter.com

Добави коментар