Проблеми с щитовидната жлеза по време и след бременността

Ако някога сте имали намалена или повишена функция на щитовидната жлеза, не забравяйте да осведомите вашия акушер-гинеколог, за да наблюдава той функцията ѝ преди, по време и след бременността.

 

Анормалните нива на хормоните на щитовидната жлеза могат да затруднят зачеването. Вашето бебе разчита отчасти на снабдяването с хормон от щитовидната жлеза, особено преди неговата собствена щитовидна жлеза да започне да се развива (около 10 седмица на бременността).

 

Ако някога сте имали форма на хипертиреоидизъм, известна като Базедова болест, трябва да си направите изследвания, които вашият лекар ще назначи, тъй като състоянието ви е от голямо значение за бебето по време на бременност. Имайте предвид, че това, че се чувствате добре и приемате лекарства, не е гаранция за доброто ви състояние, така че изследванията са важни.

 

Има и други причини, поради които е желателно повторно тестване на вашата щитовидна жлеза, което означава да направите TSH тест когато бременността е напреднала. По време на бременността, функцията на щитовидната жлеза на майката постепенно се увеличава. Ако щитовидната жлеза е слабо активна, тя не може да произвежда достатъчно хормони по време на бременността. Затова вашият лекар ще препоръча да правите TSH тест, за да разбере дали е необходим допълнителен прием на хормони.

 

Проблеми с щитовидната жлеза след бременност

 

Раждането на бебе е изключително радостно събитие. Въпреки това, след раждането, в живота ви ще настъпят множество промени. Това може да включи физически проблеми като умора, анемия, болка (от епизиотомия и цезарово сечение) и болезненост в гърдите. Умората най-често е заради нощното кърмене и непрекъснатите отговорности, свързани с бебето. Следродилната депресия е също често срещана.

 

Тези усложнения обикновено се появяват скоро след раждането на бебето, а след третия месец повечето жени се чувстват отново добре. За съжаление не винаги е така и не всички жени се радват на бързо завръщане към доброто здраве. За много майки, причината може да е промяна на функцията на щитовидната жлеза след раждането.

 

Четете още: Как да разпознаем проблемите с щитовидната жлеза? – част 1

 

Защо това се случва?

 

По време на бременността, вашата имунна система е потисната, понеже тялото ви по този начин защитава бебето. След раждането има значително повишаване на имунната активност, но понякога тя се влошава поради имунни състояния като ревматоиден артрит и заболяване на щитовидната жлеза. Въпреки че тироидната дисфункция може да се появи по всяко време след бременността, най-често се случва около 2-3 месеца след раждането. По това време посещенията ви при акушер-гинеколога може да са приключили, дори и да сте имали проблеми след раждането. Но ако усетите, че нещо не е наред, не се колебайте да потърсите лекарска помощ.

 

Как ще се почувствате, ако имате проблем с щитовидната жлеза?

 

Ако нивата на щитовидните хормони се увеличат (хипертиреоидизъм) цялата ви система може да се ускори. Сърцето ви може да „препуска“, да се усещате по-нервни, да имате повишено изпотяване, безсъние, тревожност.

 

Ако нивата на тироидните хормони са ниски (хипотиреоидизъм) бихте могли да се чувствате изморени, мудни, отпуснати, депресирани, да имате мускулни спазми и запек. Във всеки от тези случаи, щитовидната жлеза, намираща се в предната част на шията, може да се увеличи и да почувствате дискомфорт или болка на това място.

 

Кой трябва да се тества?

 

Всеки със симптоми на хиперактивна или намалена функция на щитовидната жлеза, или следродилна депресия, трябва да тества нивата на TSH. Нивата на хормоните на щитовидната жлеза трябва да бъдат проверени, ако TSH е твърде високо – хипотиреоидизъм, ако е твърде ниско – хипертиреоидизъм.

 

Четете още: Проблеми с щитовидната жлеза

 

Тъй като симптомите за промяна във функцията на щитовидната жлеза може да са толкова леки, че да бъдат пропуснати или объркани поради други здравословни проблеми, вашият лекар може да назначи повторно тестване 2-4 месеца след раждането.

 

Можете да тествате TSH, ако вашият лекар подозира дисфункция на щитовидната жлеза след раждането. Това може да се случи и ако вие или ваши близки са имали други заболявания, или физически черти, предполагащи повишен риск от проблеми с щитовидната жлеза. Те включват диабет, ревматоиден артрит, злокачествена анемия, която се дължи на липсата на витамин В12, колит, преждевременно посивяване на косата.

 

Ако вашите близки роднини имат проблеми, свързани с щитовидната жлеза, вашият лекар може да назначи изследвания, дори и ако вие се чувствате добре, за да се увери, че всичко е наред.

 

Това е така, защото леките промени във функцията на щитовидната жлеза, често не се проявяват като симптоми. Но веднъж започнали лечението, може да забележите, че се чувствате доста по-добре. Ако откриете, че имате проблем с щитовидната жлеза и започнете лечение, то пълното възстановяване след лечението може да отнеме няколко месеца. Около една трета от жените, които изпитват промени във функцията на щитовидната жлеза след бременност, никога не се възстановяват напълно и се нуждаят от лечение през целия си живот.

 

Какво ще се случи със следващата ви бременност?

 

Ако сте имали промяна във функцията на щитовидната жлеза по-време или след бременност, то е вероятно нивата да се променят и в последващи бременности. Вашият акушер-гинеколог ще препоръча проверка на нивата на TSH по време на бременността и след раждането.

 

Какво ще се случи с бебето ви?

 

Тук новината е добра. Повечето бебета имат напълно нормална функция на щитовидната жлеза, дори ако майката има такъв проблем по време на бременността и след раждането.

 

Добре е бебето да бъде проверено за проблем с щитовидната жлеза, тъй като лошото ѝ функциониране може да доведе до дългосрочни последици за здравето на бебето и умствената му функция. Не се колебайте да говорите с лекаря си, ако вие или ваши роднини имат проблеми със щитовидната жлеза или свързани имунни заболявания.

Добави коментар