бременност, плацента, отлепване, плацента акрета, кървене

Проблеми с плацентата – част 2

Продължава от: Проблеми с плацентата – част 1

 

Отлепвне на плацентата

 

Отлепването на плацентата е състояние, при което част от плацентата се отделя от матката по време на бременността. В плацентата има множество кръвоносни съдове, пренасящи хранителни вещества от майката към бебето. Ако плацентата се отлепи по време на бременността, тези кръвоносни съдове се прекъват и стават причина за кървене. Колкото по-голяма е площта, която се отлепва, толкова повече е и кървенето.

 

Подобно на плацента превиа, честотата на отлепване на плацентата е около 0.5% – 1% от бременностите. Въпреки това, за разлика от плацента превиа, отлепването на плацентата е водеща причина за смърт при неродени или новородени бебета, тъй като кръвоносните съдове вече не могат да доставят кислород до тях. Отлепването на плацентата се свързва и с висок риск от преждевременно раждане и раждане на бебе с ниско тегло.

 

Симптомите на отлепването на плацентата включват:

вагинално кървене

болки в матката

контракции на матката, които не спират

аномалия в честотата на сърдечната дейност на плода

 

бременност, плацента, отлепване, плацента акрета, кървене

 

Отлепването на плацентата се диагностицира чрез оценка на симптомите. Ако имате леко кървене, може да ви приемат в болница, като предпазна мярка от аборт. Може да се наложи да си направите някои изследвания и бебето ви да бъде под наблюдение. Ако кървенето и другите симптоми спрат, вероятно ще можете да се приберете у дома, но ще трябва да си почивате. От друга страна, ако кървенето е силно, може да се наложи да ви направят цезарово сечение по спешност.

 

Четете още: Преждевременно отлепване на плацентата

 

При някои жени има по-голям риск от отлепване на плацентата. Рисковите фактори са:

анамнеза за отлепване на плацентата при предишна бременност

коремна травма от домашно насилие или злополука с превозни средства

дефекти на матката, като тумори

заболявания като хипертония и индуцирана от бременността хипертония

употреба на наркотици

 

Ако имате отлепване на плацентата по време на бременността, има 25% вероятност това да се повтори и при следваща бременност. Поради тази причина, ще бъдете внимателно наблюдавани 2 седмици преди момента, в който е настъпил проблемът при предишната ви бременност.

 

бременност, плацента, отлепване, плацента акрета, кървене

 

Плацента акрета

 

Това е състояние, при което плацентата враства твърде дълбоко във стената на матката. Плацентата се прикрепя толкова здраво към матката, че не може да се отдели правилно при раждането. Плацента акрета е най-често срещана при жени, които имат белези по матката от предишни раждания от операции, като цезарово сечение.

 

Четете още: Placenta accreta – Враснала плацента

 

Плацента акрета причинява силно кървене след раждането. Обикновено се налага плацентата да бъде отстранена хирургично след раждането, за да бъде спряно кървенето. В някои по-тежки случаи, ако кървенето не спре, се взимат по-крайни мерки и се отстранява цялата матка.

 

Снимки: Plekhanovats, The 5th Ap, Foter.com         

Добави коментар