плацента, плацентарна недостатъчност, плацентарен инфаркт, плацента превиа

Проблеми с плацентата – част 1

Плацентата е изключително важна по време на бременността, тъй като тя осигурява всички хранителни вещества за развиващото се бебе. В идеалния случай, бременността протича без проблеми. За жалост обаче, в някои случаи са възможни усложнения, които могат да са опасни както за майката, така и за бебето.

 

Плацентарна недостатъчност

                                                                  

При плацентарна недостатъчност е възможно плацентата да не успява да осигури достатъчно хранителни вещества за нарастването и развитието на бебето. Това състояние може да се дължи на преждевременно отлепване на плацентата, прееклампсия, тютюнопушене по време на бременността и различни усложнения. Може да доведе до забавяне на растежа на бебето и раждане на бебе с ниско тегло.

 

Острата форма на плацентарната недостатъчност може до доведе до забавяне на сърдечния ритъм на бебето и контракции и кървене при майката.

 

плацента, плацентарна недостатъчност, плацентарен инфаркт, плацента превиа

 

Плацентарна недостатъчност протича без симптоми, но е възможно бебето да се движи по-малко от обичайното. Ограничението на растежа на плода може да бъде забелязано от лекаря по време на медицински преглед. С помощта на доплерова сонография може да се скоростта на кръвния поток към бебето, за да се определи дали може да се постави диагноза плацентарна недостатъчност.

 

Четете още: Заболявания индуцирани от бременността

 

Плацентарен инфаркт

 

Възможно е в плацентата да има области на мъртва тъкан, която се нарича плацентарен инфаркт. Това води до намаляване на кръвния поток в тези области. Често те са причинени от проблем с кръвоносните съдове в плацентата. Високото кръвно налягане, индуцирано от бременността може да увеличи броя на инфарктите в плацентата.

 

Обикновено плацентарните инфаркти не влияят негативно върху нероденото бебе. Въпреки това, в някои случаи и то особено при жени с тежка хипертония, намаленият приток на кръв в плацентата може да доведе до бавен и недостатъчен растеж на бебето, а в най-тежките случаи и до смърт.

 

плацента, плацентарна недостатъчност, плацентарен инфаркт, плацента превиа

 

Плацента превиа

 

Плацентата обикновено се имплантира и нараства в горната част на матката. При 0.5% до 1% от бременностите обаче, плацентата се имплантира в долната част на матката, като блокира частично или напълно шийката на матката, която всъщност е отворът на матката към влагалището. Това състояние се среща по-често при по-възрастните жени, пушачите и жените, които са раждали с цезарово сечение или са правили аборт.

 

Плацента превиа обикновено се диагностицира чрез ултразвук. Ако шийката на матката е напълно блокирана, бебето не може да се роди вагинално и ще се наложи да се направи цезарово сечение. Ако шийката на матката е блокирана само частично, има шанс с растежа на матката по време на бременността, ръбът на плацентата да се отдалечи от шийката на матката, така че раждането да протече без никакви усложнения.

 

Четете още: Placenta praevia – предлежаща плацента

 

Плацента превиа е често срещана причина за кървене в напреднала бременност. През второто тримесечие от бременността кървенето би трябвало да спре след почивка и лежане. Ако имате кървене през втория триместър, е вероятно да ви дадат болничен, за са полежите вкъщи или ако се налага – в болница. Ако кървенето продължава или се повтори, може да се наложи да ви наблюдават чак до раждането.

 

плацента, плацентарна недостатъчност, плацентарен инфаркт, плацента превиа

 

В последния триместър от бременността, наблюдението продължава. Ако кървенето е значимо и сте минали 34 седмица от бременността, лекарят ви може да направи цезарово сечение. В последния триместър много жени имат слабо кървене, последвано от масивно кървене, което изисква незабавно изваждане на бебето.

 

Плацента превиа е предпоставка за преждевременно раждане и ниско родилно тегло на бебето, както и на Респираторен дистрес синдром и анемия. Ако нямате кървене, в общия случай не би трябвало да представлява опасност за бебчо.

 

Продължава на: Проблеми с плацентата – част 2

 

Снимки: Plekhanovats, Andreas Øverland, jaimeetour, Altus Geldenhuys Foter.com        

Добави коментар