Проблеми с кърменето – част 2

Интервю с Христина Янева, сертифициран консултант по кърмене от IBCLC, съосновател и член на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.

 

Продължава от: Проблеми с кърменето – част 1

 

Портал "Мама, татко и аз" (МТА): Еднакво количество кърма ли произвеждат двете гърди?

 

Христина Янева: При повечето жени разликите в производството между едната и другата гърда са незначителни. Ако обаче гърдите са имали съществена разлика в големината (и понякога и във формата) още от преди бременността или разликата е станала много видима по време на бременността, тогава е възможно да има разлика в произвежданото количество.

 

кърмене, бебе, хранене, майка, зърно, гърда, болка

 

Понякога причината за различното производство е предпочитанието на бебето – ако то „харесва“ повече едната гърда, може да прекарва повече и да суче по-ефективно на нея, откъдето да се получи разликата.

 

Четете още: Малки гърди, малко мляко – вярно или не?

 

МТА: Какъв е принципът, според който да редуваме гърдата, от която се храни бебето?

 

Христина Янева: Принципът е много прост – оставяме бебето да се храни на първата гърда, докато самичко се пусне от нея (или заспи). И ако след това има още желание да хапва, предлагаме другата. Някои деца се хранят само от едната гърда, други винаги имат нужда да ядат и от двете – това е напълно нормално.

 

кърмене, хранене, гърда, бебе, кърма

 

МТА: Какво да правим, ако зърната вече са разранени?

 

Христина Янева: Търсете помощ! Кремчетата може да ви облекчат донякъде, но докато не се премахне причината за разраняването, е малко вероятно да видите истински ефект. Няма нужда да се мъчите със седмици, когато едно просто показване на позата и засукването може моментално да ви разреши проблема.

 

Да потърсиш помощ не е знак на слабост и несправяне – а точно обратното, на трезва преценка и първа крачка към разумно разрешаване на проблемите. Понякога причината за разраняванията не е в майката, а в бебето – затова е още по-важно в тези ситуации да се видят майката, бебето и едно цяло хранене.

 

МТА: Възможно ли е да имаме проблем с кърменето, от страна на бебето и на какво могат да се дължат те?

 

бебе, хранене, кърмене, гърда, зърно, болка

 

Христина Янева: Кърменето е „работа“ на двама души – бебето има точно толкова участие, колкото и майката. И да, понякога проблемите с кърменето идват от негова страна и може да са точно толкова разнообразни, колкото и тези при майките. Някои от най-често срещаните проблеми от страна на бебето са родените по-рано деца – не съвсем малките недоносени, при които тези неща са съвсем сложни, а родените с уж добро тегло бебета, които се раждат само 3-4 седмици преди термина и изглеждат „готови“.

 

За съжаление обичайно те са с добро тегло, но не и със зрели рефлекси – и затова кърменето в първите седмици, докато мозъкът и рефлексите им продължават да съзряват, може да е доста натоварващо и да изисква изцеждане и дохранване.

 

Четете още: Как да разберете дали бебето ви приема достатъчно мляко?

 

Самото раждане и най-вече родилните травми като кефалхематоми, счупена ключица, използване на вакуум или форцепс при раждането, може да са проблем, който сериозно да се отразява на способността на бебето да суче.

 

И от трета страна – анатомията на бебето и особено анатомията на устата може да оказва доста сериозно влияние както върху комфорта на майката по време на кърмене, така и върху ефективността на самото кърмене.

 

Снимки: sdminor81, Milkwooders, fikirbaz Foter.com/

Добави коментар