Проблеми с кърменето – част 1

Интервю с Христина Янева, сертифициран консултант по кърмене от IBCLC, съосновател и член на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.

 

Портал "Мама, татко и аз" (МТА): Как да подготвяме гърдите за кърмене?

 

Христина Янева: Не е нужно да правите нищо специално, за да подготвите гърдите си за кърмене – природата се е погрижила за всичко, което е необходимо. Мазането с кремове, „загрубяването“ на зърната и малтретирането им по различни начини са напълно ненужни и вероятно сте забелязали, че гърдите ви все пак не хващат мазоли.

 

кърмене, хранене, бебе, майка, гърда, зърно

 

Важно е обаче да се подготвите за кърменето с информация за това какво е нормално да очаквате и как точно да поставяте бебето на гърда, както и по какво да се ориентирате дали то суче ефективно и добре. Това е истинската профилактика на разраняванията – правилното поставяне и засукване.

 

Четете още: Течащи гърди – как да се справим с проблема?

 

МТА: Много жени споделят, че изпитват болка по време на кърмене. На какво може да се дължи тя?

 

Христина Янева: Това е един от най-честите проблеми – и една от най-често цитираните причини за преждевременно прекратяване на кърменето дори при майки, които са били много мотивирани. В 90% от случаите при болките става въпрос за проблем със засукването и сукането – неща, които обичайно се разрешават много лесно и бързо с подходяща поза и насоки за това как да се подава по-удобно гърдата на бебето. Понякога болките се дължат на анатомични особености при майката и при бебето – но обичайно за всички тях има решения.

 

кърмене, гърди, болка, бебе, хранене

 

МТА: Как може да се улесни кърменето при проблеми с гърдите – например хлътнали, плоски или свръхчувствителни зърна?

 

Христина Янева: Когато човек има подозрения, че зърната са по-особени, е много удачно да потърси помощ за кърменето още преди раждането на бебето, тъй като в тези ситуации често решаващо е какво ще се случи в първите дни след раждането. Бебетата не знаят, че майките имат различни гърди и зърна – те познават само собствената си майка и могат да се научат да сучат от гърдите й, но това става значително по-лесно, ако не се объркват от предлагането на шишета и залъгалки, които оставят съвсем различно усещане в устата на детето и изискват друг начин на сукане, който не „работи“ на гърдата.

 

кърмене, бебе, хранене, майка, гърда, болка

 

Освен това е ключово бебето да има много възможности да се упражнява да суче на гърдите, докато са още меки и не са се напрегнали при слизането на млякото – ако в тези първи 2-3 дни има кой да помага на майката и да се изпробват различните техники за подпомагане на засукването, огромен процент от децата могат да се научат да сучат без нищо допълнително.

 

Четете още: Може ли кърменето да намали риска от рак на гърдата?

 

В по-трудните случаи, особено при истински хлътнали зърна, може да се използват силиконови зърна. Важно е да се знае, че силиконовите зърна не помагат за разраняване и болезнено кърмене, даже може да влошат нещата – те трябва да се прилагат само по необходимост и след като са изпробвани други техники за подобряване на положението.

 

Продължава на: Проблеми с кърменето – част 2

 

Снимки: moppet65535, coatl28, Mel Foter.com

Добави коментар