Проблеми при кърмене

Болезненото кърмене

Чувството за болка при кърмене може да накара и най-посветената и отдадена на кърменето майка да се откаже от него. Всъщност, ако трябва да бъдем честни, това не е необичайно явление при почти всички кърмачки, особено в първите дни след раждането, а за някои от тях този процес може да бъде особено болезнен. За щастие, болката може да трае за много кратък период от време, ако се приложат някои прости принципи, а и с приспособяването на бебето майката ще преодолее напълно този проблем.

В повечето случаи болката в гърдите служи като предупредителен сигнал, който трябва да бъде взет сериозно (но не и да се изпадне в панически ужас). Най-честите причини за дискомфорта в тази област са възпалените и разранени зърна. Ако това е твоя случай, увери се, че се придържаш към точната позиция на кърмене.
 
Ето и някои съвети за предотвратяване или намаляване на болката при кърмене:
– Ако зърното е възпалено, най-вероятно то се дъвче от страна на бебето. Старай се то да захваща с устичката си цялата ареола на гърдата, а езичето му да е позиционирано точно срещу зърното. В противен случай, зърното ще бъде дъвкано, детето няма да приема достатъчно мляко, а и двамата може да се изнервите от взаимно причинените неудобства.

– Ако бебето се противи да захапе ареолата, намажи цялата област на ареолата с мляко – така ще му помогнеш да заеме правилната позиция.  

– Ако бебето първоначално е поело с уста цялата ареола, но после пак захапва само зърното, не се притеснявай да го отделиш от гърдата си и отново да му помогнеш да осъществи правилната позиция.

– Използвай сапун по-рядко при къпане – това може да попречи на собственото овлажняване на кожата. Изплаквай гърдите си след къпане и никога не намазвай със сапун зърната си.

– След кърмене остави гърдите си да подишат за няколко минути, не ги измивай, защото останалото мляко съдържа противовъзпалителни вещества.

– Можеш да използваш болкоуспокояващи средства, но ги запази за крайни случаи.

– Използвай лед преди да започнеш кърменето – ще ти подейства облекчаващо.

– Започни да правиш по-чести, но също и по-кратки кърмения.

– В краен случай, преустанови за момент кърменето и използвай шише, въпреки че това не е добър вариант през първите дни след старта на кърменето.

Маститът      
Маститът представлява болезнена инфекция, причинена от бактерия, нахлула през зърното на гърдата (особено, ако е било възпалено). Сигурен белег за развиващ се мастит е вдигането на температура, освен характерните за този вид инфекция, зачервяване и подуване. Ако гърдите са само зачервени, но не е развита температура, най-вероятно става въпрос за запушени каналчета. При развитие на мастит е необходимо веднага да се обадиш на своя личен лекар, който най-вероятно ще ти предпише лек антибиотик, безвреден за майката и бебето, а също и ефералган (или друг тип медикамент за смъкване на температура).

Идеята, че кърмата трябва да бъде спряна след появата на мастит е напълно погрешна. Детето не може да се зарази от инфектираната гърда, а освен това изпразването на гърдата ще спомогне за справяне с инфекцията. Можеш да използваш топли, влажни компреси за по-лесно изцеждане и лед, за да облекчиш болката.  

Несигурност дали бебето приема достатъчно кърма

Това е един от факторите, които оказват допълнително напрежение върху много кърмачки, поради настъпващото в тях колебание дали бебето приема достатъчно мляко при кърмене. Задължително е да се знае, че възпроизвежданата през първите няколко дни коластра е напълно достатъчна да осигури адекватно хранителните нужди на новороденото. На около петия ден количеството на възпроизвежданото мляко се удвоява, а след първата седмица то може да се увеличи дори и до шест пъти.

Ето и няколко съвета, които ще ти помогнат, за да се ориентираш в това,  дали бебето приема достатъчно кърма:

1. Отпусни се. Ако се стягаш всеки път, когато ти предстои да кърмиш, можеш да срещнеш затруднения. Бебетата имат необикновената способност да разпознават безпокойството на мама и това може да се отрази на тяхното сучене.

2. Запомни, че кърменето не се случва интуитивно – то се заучава. Кърменето изисква воля, време и усилия.    

3. Сигурни индикатори за адекватното сучене и приемане на кърма са изпразването на гърдите по време на кърмене, а също и звуците от поглъщането, които бебето издава. Друг белег е цветът на изпражненията на бебето. Първите изпражнения са тъмнозелени на цвят, след няколко дни те ще станат по-светли, а след като кърменето се установи като рутина – жълти и кашкави. През първата седмица след раждането ще сменяш доста пелени – между 6 и 8 на ден (на два-три часа), а след това е нормално това да се случва доста по-рядко.

4. Следи редовно теглото на бебето. Ако бебето не наддава,  възможно е то да не приема достатъчно кърма – все пак не забравяй, че след раждането теглото на бебетата намалява с почти 10% за първата седмица, а след втората седмица бебето ще възстанови теглото си от времето на раждането.

5. Не откликвай с кърмене на всеки звук, който издава бебето. Ако е минал едва половин час от последното кърмене и бебето се обади, това едва ли е свързано с неговите хранителни нужди. В противен случай, можеш да се окажеш в позиция на непрекъснато кърмене.

Кога да се въведе шишето?

 

По този въпрос има много и най-различни мнения, но повечето педиатри препоръчват да се изчака с шишето, докато бебето навърши поне четири седмици – това ще намали шанса от привързването към шишето. Имай предвид, че ако кърмиш на всеки 2-3 часа, не е необходимо да се дава никаква вода на бебето. 

 

 

автор: Деница Петкова   www.semeistvo.bg

 

 

Добави коментар