Проблемите с щитовидната жлеза и зачеването

Ако имате проблем с щитовидната жлеза, и планирате бременност е хубаво първо да говорите със своя лекар. Важно е да контролирате състоянието си с лекарства преди да забременеете. Някои състояния на щитовидната жлеза могат да затруднят както зачеването, така и самата бременност.

 

Хипотиреоидизъм

 

Около 3% от жените заболяват от хипотиреоидизъм. При това състояние жлезата не произвежда достатъчно тироидни хормони. А ако не се лекува адекватно по време на бременността, може да доведе до сериозен риск от усложнения, като спонтанен аборт, прееклампсия и преждевременно раждане.

 

Според някои изследвания, децата, чийто майки не са имали достатъчно високо ниво на тироидни хормони по време на бременността, имат по-нисък коефициент на интелигентност. Причината за това може да е фактът, че тези хормони допринасят за нормалното развитие на мозъка на плода.

 

Между 5 и 15% от жените в детеродна възраст имат циркулиращи тиреоидни автоантитела в организма си, които могат да причинят хипотиреоидизъм. Ако изследванията ви покажат наличието на тези антитела в организма ви, когато забременеете трябва да проверявате хормоните на щитовидната си жлеза на всеки 4-6 седмици, за да се уверите, че не сте с хипотиреоидизъм в този важен момент.

 

Четете още: Как да разпознаем проблемите с щитовидната жлеза? – част 1

 

Най-честото лечение на хипотиреоидизъм е левотироксин – синтетична форма на хормоните на щитовидната жлеза. Ако взимате това лекарство, посетете лекаря си преди зачеването, за да сте сигурни, че приемате правилната доза. Уведомете го веднага след като забременеете, защото е възможно да се наложи да взимате различна доза по време на бременността.

 

Хипертиреоидизъм

 

Хипертиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза е свръх активна. То е по-малко разпространено. Най-честата причина за него е болестта на Грейвс – автоимунно заболяване, при което тялото произвежда антитела, които карат жлезата да освобождава твърде много хормони.

 

Четете още: Проблеми с щитовидната жлеза по време и след бременността

 

Понякога хипертиреоидизмът се подобрява по време на бременност. Въпреки това, ако страдате от тежка форма на хипертиреоидизъм и не се лекувате по време на бременността, това може да доведе до спонтанен аборт, сърдечна недостатъчност, прееклампсия, преждевременно раждане и раждане на мъртво дете, така че вашият лекар трябва да ви наблюдава внимателно.

Лекарят ви ще ви информира какви лекарства са необходими, за да лекувате хипертиреоидизма и дали трябва да спрете да приемате медикаменти с напредване на бременността. Лекарствата, предписвани за това състояние могат да доведат до редки, но сериозни нежелани реакции.

Добави коментар