Проблемен тийнейджър – сменете подхода – част 1

Изкушаващо е да си мислите, че във вашето семейство ще е различно и детето ви няма да създава проблеми и драми, когато навлезе в пубертета. Ще си казвате неща като: „Моят тийнейджър никога няма да стои до късно.“ или „Моят тийнейджър никога няма да си сложи обеца на веждата.“

 

Мечтите са безплатни!

 

Тийнейджърите почти винаги се държат лошо с родителите си в определен период от съзряването си. Така са им „вързани жиците“. Децата преминават през драстични физически и психически промени през юношеските си години. Това е период, през който те трябва да се отделят от родителите си и да изградят своите индивидуалност и самостоятелност.

 

Но това не означава, че трябва да се предадете и да ги оставите да правят каквото си искат. С правилният подход можете да се справите с поведенческите проблеми на своя тийнейджър по сравнително цивилизован начин.

 

Проблем №1: Моят тийнейджър ме мрази

 

В един момент сладкото ви дете иска да отидете с него на училищната екскурзия, а в следващия започва да се държи ужасно и омаловажава всичко, което казвате. Ако се замислите за изминалите години, ще установите, че вече сте минавали през такъв период с детето си, когато то е било на около 2 годинки. Единствената разлика е, че вместо да крещи „Не!“, сега просто ви гледа с досада.

 

Родителите могат да приемат много тежко отношението на детето си през този период, но то е просто част от съзряването и изграждането на самостоятелност.

 

Четете още: Тийнейджъри и наркотици – как да ги разубедим?

 

Как да се справите?

 

Понякога родителите се чувстват толкова наранени от поведението на своя тийнейджър, че отвръщат на отхвърлянето с отхвърляне. Това е грешка. Дори да не си го признават, тийнейджърите осъзнават, че все още се нуждаят от родителите си.

 

Като родители, вие трябва да се успокоите и да се опитате да издържите през фазата от пубертета, в която детето ви се бунтува. Тя би трябвало да отмине, когато то навърши 16-17 години.

 

Но това не означава, че трябва да го оставите да се държи лошо с вас, да ви крещи или да ви обижда. Ако това се случва, трябва да наложите базови стандарти на поведение. Едно решение е доброто старо правило: „Ако не можеш да кажеш нещо хубаво, по-добре не казвай нищо.“

 

Като покажете на своя тийнейджър, че ще бъдете до него и ще го подкрепяте, независимо от всичко, е по-вероятно от време на време той да споделя различни неща с вас. Но знайте, че това няма да се случва често.

 

Проблем №2: Различните устройства, чрез които комуникира, контролират живота му

 

Иронично е, че различните форми на комуникация, които тийнейджърите използват, като писането по Skype или Messenger, както и телефонните разговори, водят до игнориране на комуникацията с родителите. В днешно време забраняването на използването на електронни устройства е не само нереалистично, но и жестоко. За повечето тийнейджъри е изключително важно да са в постоянна връзка с приятелите си.

 

Четете още: Прикриват ли гнева си тийнейджърите?

 

Как да се справите?

 

Гледайте голямата картинка – ако детето ви няма проблеми в училище, пише си домашните, изпълнява си задълженията и не се е отдръпнало от вас, най-вероятно е добре да го оставите. Също така е добре да поставите разумни граници, като забрана на чатенето или телефонните обаждания по време на вечеря.

 

Някои родители предпочитат децата им да нямат компютри в стаята им, защото няма как да следят за какво ги използват. Други налагат правилото компютрите да бъдат изключени поне 1 час преди лягане, за да са сигурни, че децата им ще имат достатъчно време за сън.

 

Един добър начин да ограничите времето, което тийнейджърът ви прекарва с мобилният си телефон, е да изисквате той да плаща собствената си сметка. И направете всичко възможно да следите какво точно прави детето ви онлайн, особено ако ползва социални мрежи. Можете дори да си инсталирате специализиран софтуер, за да следите какво се случва.

 

Продължава на: Проблемен тийнейджър – сменете подхода – част 2

Добави коментар