Проблемен тийнейджър – сменете подхода – част 2

Продължава от: Проблемен тийнейджър – сменете подхода – част 1

 

Проблем №3: Неспазване на вечерния час

 

10:30 е, а сте казали на дъщеря си да се прибере до 10:00. Защо тя игнорира вечерния си час?

 

Част от това, което тийнейджърите правят, е да тестват поставените граници. Истината е, обаче, че те искат тези граници, затова е важно да държите на тях.

 

Как да се справите?

 

Направете малко проучване преди да продължите да настоявате детето ви да спазва вечерният си час. Обадете се на родителите на приятелите му и ги попитайте какъв вечерен час са наложили те на децата си. Ако разликата е по-голяма, можете да му разрешите да се прибира и малко по-късно.

 

Също така можете да му отпуснете гратисен период от 10 мин., например. И ако не го спази – наложете наказание, като забрана да излиза вечер в рамките на седмица.

 

Ако ви се струва, че детето ви се прибира по-късно защото не се чувства добре вкъщи, говорете с него и разберете какво се случва.

 

Четете още: Деликатните отношения между подрастващите и родителите им

 

Ако вечерният час на вашият тийнейджър е еднакъв с този на приятелите му и въпреки това той се прибира по-късно, е време да му наложите по-строго наказание и да продължите да налагате наказания, докато той не започне да спазва правилата.

 

Проблем №4: Лоша компания

 

От време на време вашият тийнейджър кани на гости приятели, които не ви вдъхват доверие – имат пиърсинги или татуировки, например. Какво трябва да направите? Да замълчите или да кажете нещо?

 

Как да се справите?

 

Тийнейджърите могат да боядисват косите си и да слагат обеци на носовете си, но въпреки това да са добри деца. Затова не е нужно да критикувате приятелите на детето си, само заради модния избор, който са направили. Тийнейджърите са толкова свързани с приятелите си, че детето ви ще се чувства все едно критикувате него.

 

От друга страна, ако детето ви се е сприятелило с деца, които бягат от училище или вземат наркотици, разговорът е задължителен. Без да го карате да се защитава, му обяснете, че се притеснявате от компанията му и се тревожите, че може да започне или взима наркотици.

 

Четете още: Комуникативни умения за родители – активно слушане

 

Въпреки че не можете да забраните на детето си да излиза с определени хора, можете да се намесите и да изкорените опасното поведение в зародиш. Не се притеснявайте да потърсите професионална помощ, за да се справите с този проблем.

 

Проблем №5: Драма, драма, драма…

 

Напоследък ви се струва, че всяко дребно нещо може да накара детето ви да избухне. Колкото повече се опитвате да помогнете, толкова повече то се цупи, сърди, тряска врати… Тийнейджърите изпитват емоциите си много наситено. Неща, които ви изглеждат маловажни, могат да бъдат изключително важни за тях.

 

Как да се справите?

 

В най-честия случай родителите постоянно омаловажават нещата, които се случват в живота на децата им. Поради тази причина децата често се чувстват неразбрани и поради това постепенно спират да разказват неща на родителите си.

 

Трябва да приемате сериозно всичко, което детето ви ви казва. Не му казвайте, че някой ден всичко, за което се е тревожило, ще му се струва глупаво. Просто слушайте и съчувствайте. Опитайте да се поставите на негово място – все пак сте минали през същото на неговата възраст.

Добави коментар