Пробив и хигиена на постоянните зъби

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Полагането на основите на здравите постоянни зъби при деца и юноши се залагат още по време на първата година от живота им. Непълноценното хранене, лошите навици на консумация на храни богати на захари и неправилната техника на четкане на зъбите водят до голям риск за развитие на кариес на временните зъби. Последното може да доведе до последващо увреждане и на постоянните зъби.

 

Важно е да се разбере, че именно родителите е необходимо да бъдат главните участници в процеса, а техните деца поне в началото да не извършат по-голямата част от оралната си хигиена сами. Това е така, защото родителите са много силен обект на подражание и затова са ключови във формирането на правилната орална грижа.

 

Родителите е добре да убедят своите деца, че почистването с четка и паста, както и ползването на конец за зъби са задължителна част от всекидневието на всяко дете. За да се случи най-лесно това знайте, че децата са много чувствителни към стимули като похвала и обич и учат най-добре чрез имитиране.

 

Въпреки че постоянните зъби отчасти са формирани при децата на възраст от 0 до 3 години, тяхната появява се осъществява малко по-късно – на около 6 години. С поникването на първите постоянни зъбки, в устата се помещават едновременно постоянни и млечни зъбчета, което създава голям риск от развитие на кариес и то незабелязан такъв.

 

Това се дължи на факта, че понякога появата на първото зъбче, което може да бъде първия кътник, не се забелязва нито от детето, нито от родителя, защото се разполага зад последния млечен кътник. Въпреки че емайлът на поникващият шести зъб е образуван, все пак неговата повърхност е изключително пореста и не достатъчно минерализирана (втвърдена).

 

За да завърши процесът на развитие на този зъб, са необходими определени йони от слюнката, които да вземат участие в доизграждането и доминерализирането на новопробилия зъб. Докато трае този процес, зъбът е много податлив на кариес. Последният е много възмножно да го засегне, ако в устата на вашето дете някой от млечните зъби е засегнат от кариозно разрушение, защото то представлява много голям резервоар за бактерии.

 

Освен това при пробива си постоянният зъб се намира на по-ниско ниво от останалите зъби, което е причина да не бъде добре почистван и съответно атакуван повече от бактериите в сравнение с останалите добре почистени зъби. Затова, когато вашето дете навърши 6 години имайте едно на ум, че може съвсем скоро да се появи ново зъбче, което да има нужда от грижа.

Добави коментар