Причиняват ли алергиите астма?

При хората, с определени видове алергии е по-вероятно да имат и астма. Имате ли алергии, които влияят на носа и очите, причиняващи неща като течащ нос или червени, смъдящи очи? Ако отговора е да, е много вероятно да имате и астма. Каквото и да предизвиква алергичната реакция (като полен, прахоляк), може да отключи и симптомите на астма.

                                

Но не всеки, който има алергии има и астма, и не при всеки болен от астма причината са алергиите. Астмата и алергиите могат да бъдат малко объркващи, така че нека научим повече.

 

Три на всеки четири деца имат симптоми на астма, които са отключени от някаква алергия от нещо (наречено алерген). При тях, симтомите на астма, като хрипове, кашлица или проблеми с дишането често са предизвикани от този алерген.

 

Алергиите имат много общо с имунната система. През по-голяма част от времето, вашата имунна система се бори с микробите и бактериите за да ви поддържа здрави. Но при децата с алергии, имунната система третира алергените (като полен) като нахлуване на микроби в тялото.

 

Когато имунната система реагира на нахлуващия алерген, тялото освобождава субстанция, която предизвиква алергични симптоми, като течащ нос и зачрвени очи. При някои деца могат да се отключат и симптоми на астма, като кашлица, хрипове или чувство на тежест в гърдите.

 

Ако имате астма, не е лошо да разберете дали алергии причиняват вашите симптоми. За да разберете към какво сте алергични, можете да лекар наречен алерголог.

 

Ако алерголога открие, че сте алергични към определени неща, най-добрият начин да предотвратите алергична реакция (и да си помогнете да спрете симпромите на астма) е да избягвате да бъдете около тези алергени. Лекарят също така може да ви предпише лекарства срещу алергии, ако не можете напълно да избегнете причинителите им.

 

Снимки: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар