мъж, безплодие, стерилитет, сперматозоиди, рискови фактори, вредни навици

Причини за мъжкия стерилитет – част 2

Автори: д-р Юрий Бъчваров, андролог-уролог, Лъчезара Велева, биолог към андрологичен сектор, Медицински комплекс „Д-р Щерев“

 

Продължава от: Причини за мъжкия стерилитет (част 1)

 

Инфертилитет при мъжа означава липса или намалено количество сперматозоиди, а също и тяхната невъзможност да извършат оплождане, дори и броят им да е достатъчен. Причините за това могат да са много и различни и докато в първата част от този материал разгледахме опасностите от паротита в юношеска и зряла възраст, от полово предаваните болести и други специфични състояния на мъжката полова система, днес е време и за другите важни фактори.

 

Външни фактори

 

Излагането на външни вредни въздействия може да бъде изключително вредно за мъжките оплодителни способности. В групата на тези рискови фактори попадат излагането на пестициди, йонизиращи лъчения, както и професии, свързани с продължително седене на едно място или в твърде топла среда.

 

мъж, безплодие, стерилитет, сперматозоиди, рискови фактори, вредни навици

 

Определени фактори от околната среда също могат да окажат негативно влияние върху репродуктивните възможности на мъжа. Не се препоръчва досег до токсични вещества, съдържащи тежки метали, но особена опасност за фертилността на мъжете крият халогенните въглеводородни съединения като ДДТ, диоксини, хлориди, полихлорните бифеноли и карбамати.

 

Продължителното излагане на силни електромагнитни и микровълнови лъчения (в това число и от мобилни телефонни апарати) в областта на репродуктивните органи също може да влоши качеството на спермата.

 

Вижте още: Нарушения в производството на сперма

 

Определени вредни навици също могат да повлияят негативно мъжките оплодителни способности, но докато при някои тютюнопушенето, алкохолът, кафето, неправилното хранене, стресът не оказват съществено влияние, при други са вероятна причина за инфертилитет. Всъщност около 25% от мъжкия инфертилитет е без изяснена причина, поради което задължителна част от оценката на репродуктивното здраве е начинът на живот.

 

мъж, безплодие, стерилитет, сперматозоиди, рискови фактори, вредни навици

 

Тютюнопушене

 

Вредните ефекти от тютюнопушенето върху репродуктивните способности на мъжа са широко дискутиран въпрос, но наличните към момента данни са нееднозначни. Въпреки това отказването от вредния навик е добро начало в опитите за бебе.

 

При мъжа тютюнопушенето може да доведе до редукция в концентрацията на сперматозоидите и в тяхната подвижност, както и до понижаване на тяхната подвижност. То може да е и причина за увеличаване на процента на сперматозоидите с морфологични дефекти и фрагментации в ДНК молекулата.

 

Вижте още: Тютюнопушене и стерилитет

 

Редица изследвания анализират и влиянието на тютюневия дим и неговите компоненти върху хипоталамо-хипофизаро-тестикулярната ос и по-конкретно върху нивата на хормоните TSH, LH, FSH, тестостерон и пролактин. Наблюдаваните промени зависят от времето на излагане и от дозите, но неизменно са свързани с инфертилитет.

 

мъж, безплодие, стерилитет, сперматозоиди, рискови фактори, вредни навици

 

Употреба на алкохол

 

Негативните ефекти от консумацията на алкохол в голямата си част се припокриват с тези от тютюнопушенето: намаляване на обема на еякулата, редукция в концентрацията на сперматозоидите и тяхната подвижност, увеличаване на процента сперматозоиди с морфологични дефекти, понижаване стойностите на тестостерон.

 

Оценката дали консумацията на алкохол е умерена или завишена е строго индивидуална. Трайната злоупотреба със спиртни напитки обаче неминуемо уврежда сперматогенезата и води до импотентност и тестикулярна атрофия. Добрата новина е, че негативното влияние от умерената консумация на алкохол върху репродуктивните способности на мъжа е обратимо.

 

Вижте още: Семенен анализ

 

Стрес

 

Стресът влияе на възможностите за зачеване както при жената, така и при мъжа. При господата той води до нарушения в сперматогенезата, а в резултат – до по-малко количество семенна течност, съдържаща по-малко на брой сперматозоиди с нарушена морфология и  оплодителни качества.

 

мъж, безплодие, стерилитет, сперматозоиди, рискови фактори, вредни навици

 

Затлъстяване

 

Телесното тегло е от изключителна важност за нормалния хормонален баланс и оплодителните способности на мъжа, а затлъстяването е сред честите здравословни проблеми на нашето съвремие. За наднормено тегло се приема това, при което индекса на телесната маса е в границите от 25 до 30 кг (изчислява се по лесната формула, според която теглото се разделя на ръста на квадрат). Ако резултатът е над 30 се говори за затлъстяване.

Също показателна е обиколката на талията, която при мъжа не трябва да надхвърля 94 см.

 

Вижте още: Кои са рисковите фактори от стерилитета?

 

Счита се, че един от механизмите, чрез които затлъстяването повлиява мъжката фертилност е изменението в хормоналния профил и съпътстващите физиологични промени, като например повишаване на скроталната температура. Това повлиява негативно сперматогезенезата и води до отклонения в семенните параметри, като олигозооспермия, азооспермия, повишаване на деформационния индекс на сперматозоидите, намаляване обема на еякулата. Повечето проучвания не показват връзка между високия индекс на телесната маса и подвижността на сперматозоидите.

 

В научната литература се дискутира и връзката между затлъстяването и мъжкия инфертилитет, отчетени чрез стойностите на хормон Инхибин В. При господа със затлъстяване нивата на този хормон са по-ниски с 25-32%, което пък е индикация за сериозно увреждане на мъжките полови клетки.

 

мъж, безплодие, стерилитет, сперматозоиди, рискови фактори, вредни навици

 

Въпреки че затлъстяването е сериозен проблем, който влияе цялостно върху здравето и хроничната заболеваемост и при двата пола, много мъже с този проблем успяват безпроблемно да осъществят репродуктивните си планове.

 

Облекло

 

Влияние върху мъжкия стерилитет могат да окажат и дрехите на господата и по-специално панталоните и бельото. Сперматогенезата протича в тестисите и е много чувствителен процес. Това е и причината тестисите да се намират извън тялото на мъжа и да са с по-ниска температура. При носенето на тесни панталони или бельо тази температура е постоянно повишена, което е неблагоприятно за производството на сперматозоиди.

 

Материалът е подготвен в партньорство с:

щерев, болница

Добави коментар