мъж, безплодие, стерилитет, сперматозоиди, тестиси, полово предавани инфекции

Причини за мъжкия стерилитет – част 1

Автори: д-р Юрий Бъчваров, андролог-уролог, Лъчезара Велева, биолог към андрологичен сектор, Медицински комплекс „Д-р Щерев“

 

Съвременната медицина отдавна е доказала, че причините за проблемното забременяване се поделят поравно между мъжа и жената, но въпреки това мъжкият стерилитет продължава да е избягвана тема. Вероятно причините за това са повече психологически, защото проблемът с мъжката фертилност рефлектира до голяма степен върху самочувствието на представителите на силния пол.

 

Господата, обаче, не бива да забравят, че плашещото ги „безплодие“ всъщност по-често са напълно преодолими или лечими състояния. Единственото условие, което те трябва да спазят, е да потърсят лекарска помощ заедно, а защо не и преди половинката си, когато видят, че така мечтаното бебче се бави.

 

Кога говорим за мъжки стерилитет?

 

Краткият отговор е – когато е установена липса или намалено количество сперматозоиди, а също и когато те не могат да извършат оплождане, дори и броят им да е достатъчен. Причините за това могат да са много и различни, като най-често срещаните са:

 

мъж, безплодие, стерилитет, сперматозоиди, тестиси, полово предавани инфекции

 

Нетипично разположение на първия или втория тестис

 

Нарушенията в анатомията на половата система, включително в разположение на тестисите, могат да водят до смущения в образуването на сперматозоиди (нарушена сперматогенеза) или до смущения в тяхното правилно еякулиране, ако например е налице запушване на канал, през който те трябва да преминават.

 

Паротит по време или след пубертета

 

Паротитът, особено в юношеска възраст, често атакува тестисите. Това състояние се нарича орхит или възпаление на тестисите и е най-сериозното усложнение на заушката. То протича със силна болка и подуване, обикновено е едностранно, но може да засегне и двата тестиса. Зрелият тестис е особено уязвим на увреждане от вируса на паротита, затова боледуването след пубертета може да доведе до безплодие.

 

Вижте още: Причини, диагностика и лечение на мъжкия инфертилитет – част 1

 

Варикоцеле

 

Варикоцеле представлява разширение на вените на тестисите, което води до задържане на кръвта и повишаване на температурата. Това оказва силно неблагоприятно действие върху сперматозоидите, а при някои мъже е свързано дори със силен дискомфорт и болка.

 

мъж, безплодие, стерилитет, сперматозоиди, тестиси, полово предавани инфекции

 

Травми на половата система

 

При травми в областта на тестисите би могла да се наруши кръвно-тестисната бариера, която предпазва тестисите от действието на собствената имунна система и това може да доведе до образуването на антитела срещу сперматозоидите.

 

Инфекциозни заболявания

 

Много опасен фактор, водещ до безплодие при мъжа, са полово предаваните инфекции. За съжаление много хора са все още слабо информирани за начините за предпазване и още повече за последиците, до които водят тези болести.

 

Вижте още: Какво значи лоша спермограма?

 

Съществуват повече от 30 различни полово-предавани бактерии, вируси и паразити, като някои от тях са повсеместно разпространени, а други са специфични в определени географски райони.

 

По данни на Световната здравна организация всеки ден около един милион хора в световен мащаб се заразяват с болести предавани по полов път.

 

мъж, безплодие, стерилитет, сперматозоиди, тестиси, полово предавани инфекции

 

Полово предаваните инфекции, особено нелекуваните, могат да доведат до намаляване на общия брой сперматозоиди в еякулата, до липсата на подвижност и дори да предизвикат запушване на семепроводите. Често инфекциите при мъжете преминават безсимптомно, затова е необходимо повишено внимание и консултация със специалист при всяко съмнение.

 

В повечето европейски държави най-честата полово предавана инфекция е хламидията. Тя често протича безсимптомно, а нелекуването ѝ води до възпаление на уринарния тракт и репродуктивните органи, обструктивна азооспермия, инфертилитет.

 

Вижте още: Факти и митове за мъжкото безплодие – част 1

 

При голям процент от мъжете инфекцията с гонорея протича без симптоми, но усложненията засягат простатата и тестисите. Уреаплазмата и микоплазмата водят до намаляване подвижността на сперматозоидите и увреждане на ДНК, за разлика от трихомона, при която подвижността и пенетрацията на клетките през цервикалната слуз не се повлияват.

 

мъж, безплодие, стерилитет, сперматозоиди, тестиси, полово предавани инфекции

 

Полово-предаваните заболявания допълнително са свързани с наличието на голям брой левкоцити в еякулата, които заедно с бактериите, причиняващи тези инфекции, отделят токсични за сперматозоидите продукти.

 

Сред останалите най-чести причинители на мъжкия стерилитет са различни хирургични интервенции, свързани с усукване на тестиса, ингвинална херния, едностранен или двустранен крипторхизъм (задържане на тестиса на различни нива над скротума). От значение е още възрастта на първата ерекция. Знак за проблем е и евентуална болка по време на еякулация.

 

Предходни инфекции на тестиса, простатната жлеза, пикочния мехур или бъбреците също трябва да са сигнал за бъдещите татковци да потърсят консултация със специалист.

 

Продължава на: Причини за мъжкия стерилитет – част 2

 

Материалът е подготвен в партньорство с:

щерев, болница

Добави коментар