извънматочна, бременност, матка, яйцеклетка, фалопиеви тръби

Причини за извънматочна бременност – част 1

Всяка жена в детеродна възраст, която води полов живот е изложена на риск от извънматочна бременност. В много от случаите, причината за извънматочната бременност, не може да бъде определена. Въпреки това, има някои предпоставки, които потенциално могат да са причина за нея.

 

Предпоставки за извънматочна бременност

 

• Предишна извънматочна бременност

 

Повишен е рискът от извънматочна бременност при жени, които вече за претърпели една такава бременност.

 

извънматочна, бременност, матка, яйцеклетка, фалопиеви тръби

 

• Лечение на плодовитостта

 

Има риск извънматочната бременност да е в следствие на ембрионален трансфер по време на ин витро процедура. Това е така, защото ембрионите могат да се придвижват по фалопиевата тръба, например – по време на етапа на имплантиране.

 

• Напреднала възраст

 

При по-възрастните жени се увеличава риска от извънматочна бременност.

 

• Тазова възпалителна болест

 

Минала инфекция в тазовата област или фалопиевите тръби може да е причина за извънматочна бременност. Подобна инфекция може да се дължи и на полово предавана болест, като например Хламидия.

 

Четете още: Симптоми на извънматочна бременност

 

• Операция на фалопиевите тръби

 

Операцията на фалопиевите тръби, като например стерилизацията, повишава риска от извънматочна бременност

 

 

• Ендометриоза

 

Това е състояние, при което клетки от лигавицата на матката, растат другаде в тялото, но все пак реагират на менструалния цикъл и всеки месец кървят. Проблемът е, че тази кръв няма как да излезе от тялото. Не е известно защо, но ендометриозата повишава риска от извънматочна бременност.

 

• Абдоминална хирургия

 

Всяка предишна операция в коремната област, включително секцио и апендектомия, повишава риска от извънматочна бременност в бъдеще.

 

извънматочна, бременност, матка, яйцеклетка, фалопиеви тръби

 

• Вътрематочна спирала (IUSD)

 

Спиралата се поставя в матката, за да предотврати прикрепянето на оплодената яйцеклетка в нейната стена. Тя може да предотврати нормална бременност, но не може да послужи за предотвратяване на извънматочна бременност.

 

• Противозачатъчни (хапчета прогестерон)

 

Този тип хапчета намаляват способността на освободената яйцеклетка да се придвижи през през фалопиевата тръба. Съответно са рисков фактор за извънматочна бременност.

 

Четете още: Фактори за рискова бременност – част 1

 

• Хапче за спешна контрацепция

 

Когато приемате хапче за спешна контрацепция, вие все още можете да забременеете в същия менструален цикъл, независимо от хапчето. Освен това, в този момент рискът от извънматочна бременност е по-голям.

 

• Тютюнопушене

 

Жените пушачи имат повишено ниво на протеина PROKR1 във фалопиевите тръби. Протеините служат като средство за подпомагане на бременността и имплантирането на оплодената яйцеклетка в утробата, но когато са налице във фалопиевите тръби, могат да стимулират имплантирането на яйцеклетката в тях, което повишава риска от извънматочна бременност.

 

извънматочна, бременност, матка, яйцеклетка, фалопиеви тръби

 

• Диетилстилбестрол (DES)

 

Това е синтетичен естроген, който е даван на жени с история или повишен риск от спонтанен аборт от 50-те до 70-те г. на миналия век. В някои случаи това лекарство е водило до неправилно формиране на репродуктивните органи на плода.

 

В случай, че вашата майка е приемала това лекарство, по време на бременността си, то може да е повлияло негативно на вашите репродуктивни органи. Лекарите обикновено могат да видят това при извършване на рутинен гинекологичен преглед с ултразвук или по време на операция. Малко е вероятно евентуалните аномалии в репродуктивната ви система, причинени от Диетилстилбестрол да останат незабелязани.

 

Продължава на: Причини за извънматочна бременност – част 2

Добави коментар