Причини, диагностика и лечение на мъжкия инфертилитет – част 1

За мъжки инфертилитет се говори при разстройства в половата функция (potentio generandi), които причиняват изчезване или намаляване на оплодителната способност. Доказано е, че 30 – 50% от безплодните бракове се дъл­жат на нарушения в сперматогенезата у съпруга.

 

Изследването на еякулата на мъжа при безплоден брак позволява в редица случаи да се открият навреме не само причините за стерилитета, но и причините за наличието на хабитуални аборти, преждевременни раждания и фетални малформации.

 

Четете още: Какво значи лоша спермограма?

 

Най-честата причиназа за безплодие у мъжа е патологична сперматогенеза, обусловена от функционални или органични изменения в герминативната функция на половите жлези. Известно е, че след раждането при 90,0% от момчетата тестикулите се намират в скротума, при 2,0% те се спускат самостоятелно в първите няколко месеца и при 8,0% се задържат в коремната кухина за различен срок от време (крипторхизъм). Колкото, по-късно тестикулите се спускат в скротума, толкова по-голяма е вероятността за последващи наруше­ния в сперматогенезата.

 

стерилитет, инфертилитет, патологична сперматогенеза,

 

Нарушената сперматогенеза може да бъде предизвикана от ендокринни заболявания (диабет), тежки общи заболявания (сърдечно-съдови, кръвни),остри и хронични инфекции (паротит, скарлатина, туберкулоза, коремен тиф и др.), хронични интоксикации (наркомания, алкохолизъм), травми и операциив коремната област (херниотомия), вредности на околната и професионалната среда (олово, радий, живак, високи температури, ацетон и др.).

 

Честа причина за мъжкия инфертилитет са прекараните възпалителни заболявания на половите органи — катар, простатит, епидимит и особено несвоевременно и неправилно лекуваната гонорея. Непосредствено след прекаран възпалителен процес или инфекцнозно заболяване с  фебрилитет се отчитат нарушения в сперматогенезата — олигоастеноспермия, тератоспермия и некроспермия.  Ко­гато възпалителният процес продължава години наред, може да се стигне до азооспермия,   аспермия или  асперматнзъм.

 

Четете още: Азооспермия

 

В някои случаи причина за инфертилитета у мъжа се явяват механични препятствия, пречещи на нормалното изхвърляне на спермата — голяма скротална херния, хипертрофия на простатната жлеза, хидроцеле, включване на семенния канал в следоперативни сраствания или лигатури. При нарушения в преминаването на еякулата от семепроводния канал в уретрата оргазмът у мъжа предизвиква болезнени усещания в областта на дебелото черво.

 

сперма, инфертилитет, мъж, механични препядствия

 

Образуването на спермата се осъществява в извитите семенни канали, които съставляват повече от 97,0% от обема на тестикула. В каналчетата се различават два типа клетки — герминативни клетки и клетки на Сертоли. Герминативните клетки участват активно в процесите на сперматогенезата. Клетките на Сертоли са опрени върху базалната мембрана, като горните им части са насочени към лумена на каналчето.

 

Друг вид клетки, намиращи се в каналчетата на тестикула, са стволовите клетки или сперматогониите. Последващото деление на сперматогониите дава първичните сперматоцити.Тези клетки се диференцират в сперматиди преминавайки през последователни майотични деления. Отделяне на сперматозоидите от семенния епител на каналчетата и складирането им в епидидима на тестикула продължава от 7 до 10 дни.

 

По време на преминаването през придатъците на тестикула сперматозоидите придобиват способността за самостоятелно придвижване и оплождане.

 

сперматозоиди, способност, оплождане, тестиси

 

Четете още: Фактори, които влияят на качеството на сперматозоидите

 

При събиране на анамнеза на мъжа от безплодния брак се пита за поредност и времетраене на настоящия брак, фамилна анамнеза и наследствени заболявания,  професия и професионални вредности, употреба на алкохол, тютюнопушене и наркотици, прекарани в миналото заболявания и оперативни  интервенции. Интересуваме се от половото развитие на пациента и преценяваме соматичния статус.

 

Огледът и изследването на половите органи дават информация за наличието на евентуални аномалии — хидроцеле, варикоцеле или сперматоцеле, язви, кондиломи, крипторхизъм, епидидимит, хипоплазия на тестикулите, phimosis, stricture urethrae, induratio penis, priapismus.

 

Тези изменения могат бъдат причина за impotentio coeundi,  а оттук и за impotentio generandi.

 

Продължава на: Причини, диагностика и лечение на мъжкия инфертилитет – част 2

 

Снимки: Zuhair Ahmad, ZOBEL *, dinogen  Foter.com

Добави коментар