Причини да не качвате килограми по време на бременността

Повечето жени нямат проблем с качването на килограми по време на бременността. Допълнителното количество храна осигурява на бебето хранителните вещества, от които се нуждае, за да расте и да се развива. Освен това в тялото на жената се натрупват мастни запаси, необходими за кърменето.

 

Някои жени обаче, срещат затруднение с наддаването на тегло по време на бременността, поради различни причини, като гадене, притеснение да не напълнеят и други. Ако ви се струва, че не качвате достатъчно или се притеснявате относно теглото си, говорете със своя гинеколог.

 

Симптоми през първия триместър

 

Много жени не качват килограми през първия триместър от бременността, а напротив – дори отслабват. Тогава неприятните симптоми са най-интензивни. Комбинацията от гадене, изтощение, киселини и запек може сериозно да понижи апетита ви.

 

Четете още: От колко сън се нуждаем през първия триместър от бременността?

 

Специалистите препоръчват през първия триместър от бременността да се качат между 500 гр и 2 кг. Но не се притеснявайте – дори и да не качите 2 кг през първите месеци, вероятно това ще се компенсира на по-късен етап от бременността.

 

Хиперемезис гравидарум

 

Някои жени претърпяват много тежка форма на сутрешно гадене, наричана хиперемезис гравидарум, която води до невъзможност за наддаване на тегло и отслабване. Тя се характеризира с тежко повръщане и гадене, което не отшумява след първия триместър от бременността.

 

Хиперемезис гравидарум води до обезводняване и неспособност за хранене. Това състояние обикновено се лекува с лекарства, промени в диетата и почивка. Ако повръщането стане твърде тежко, може да се наложи хоспитализация, вливане на интравенозни течности и хранене със стомашна сонда, за предотвратяване на обезводняването и за да се помогне за наддаването на тегло.

 

Четете още: Искам момиче, но ще имам момче – ами сега?

 

Представа за тялото

 

В култура, обсебена от отслабването, за някои жени е трудно да се възприемат в характерната за бременността форма. Те са склонни да ограничат приема си на калории, за да предотвратят увеличаването на теглото си по време на бременността и да влязат във форма по-бързо и лесно след раждането.

 

Неправилното хранене обаче, може сериозно да увреди бебето, така че е важно да обсъждате със своя лекар всяко свое намерение. Кажете му ако в миналото сте страдали от анорексия или булимия, така той ще може да вземе мерки, че всичко ще бъде наред.

 

Затлъстяване

 

Все по-голям процент от жените забременяват когато са с наднормено тегло или затлъстяване. Допълнителните килограми в началото на бременността увеличават риска от усложнения, включително хипертония, гестационен диабет и други здравословни проблеми. Специалистите препоръчват за жени с наднормено тегло, по време на бременността да качват между 7 и 11 кг. и не повече от 9 кг. за жени със затлъстяване.

Добави коментар