Приложение на стволови клетки за лечение на диабетна невропатия

Автор: Kузи Колиаку

Професор по медицина

 

Диабетната невропатия възниква постепенно, поразява нервните влакна за допир и болка, най-често на долните, по-късно и на горните крайници. Диабетната невропатия не само влошава качеството на живот на пациентите, но и води до развитие на т. нар. диабетно стъпало – липса на защитни рефлекси, поява на трудно заздравяващи рани, често водещи до ампутации.

 

Това е сериозно усложнение вследствие на диабет, причинено от унищожаване на нервни окончания и се проявява като силна болка и изтръпване на всички крайници при диабетиците. Статистиката показва, че 70% от пациентите развиват диабетна невропатия. Използването на антидепресанти, опиати и други лекарства водят до много отрицателни странични ефекти.

 

стволови клетки, диабетна невропатия, лечение

 

Четете още: Неврони, отгледани от стволови клетки, от пъпна връв дават надежда за лечение

 

Едно възможно решение е използването на мезенхимни стволови клетки, които потискат възпалението, което е основното при диабетната невропатия.

 

Мезенхимните стволови клетки са били многократно тествани при лечението на различни хронични възпалителни заболявания като улцерозен колит, болест на Крон, ревматоиден артрит. При тях се съобщава за намаляване симптомите на депресия и подобряване качеството на живот. Експерименталните изследвания и при използването на мезенхимни стволови клетки при диабетици с невропатия, показват отслабване на симптомите и оздравяване на диабетните рани.

 

Снимкa: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар