Прикриват ли гнева си тийнейджърите?

Ако някой ни каже да си представим ядосан тийнейджър, обикновено си представяме как той крещи, затръшва врати, хвърля предмети…

 

Въпреки че, подобно поведение със сигурност е израз на гняв, не е задължително той да е толкова силно изразен при тийнейджърите. Скритият гняв може да доведе до пасивно-агресивно поведение, циничност или враждебност.

 

Пасивно-агресивно поведение

 

Тийнейджърите, които не са се научили как да изразяват чувствата си или как да се преборят с гнева, могат да прибегнат до пасивно-агресивно поведение. То позволява на вашият тийнейджър да чувства, че има контрол над ситуацията. Например, той може да премине през кухнята докато готвите и напълно да игнорира искането ви да изхвърли боклука или да си вземе нещо за хапване без да каже дори дума и без да изглежда ядосан.

 

Не трябва да го следвате или да викате след него, защото по този начин той ще има контрол над ситуацията. Останете спокойни. Бъдете последователни, говорете с него без да повишавате тон и в един номент вашият тийнейджър ще осъзнае, че молбите ви не трябва да бъдат игнорирани.

 

тийнейджър, гняв, поведение, ядосан

 

Отричане

 

Част от тийнейджърите отричат, че са ядосани или гневни. Казват неща, като: „Всичко е наред.“ или „Добре съм.“, когато ясно можете да видите по тона на гласа и поведението им, че нещата не са така.

 

Четете още: Комуникативни умения за родители – активно слушане

 

Гневът може да произхожда от ограниченията, които налагате на тийнейджъра си – например ако има ранен вечерен час. Насърчете го да говори с вас. Ако поведението му е предизвикано от ограничения или правило, което сте поставили, покажете му, че разбирате как се чувства. Обсъдете ситуацията и можете да стигнете до компромисно решение. Например, можете да се разберете за по-късен вечерен час, но в замяна той ще трябва да поеме по-голяма отговорност за домакинската работа.

 

Оставете тийнейджъра да изразява гнева си, като същевременно поддържате вашите очаквания към него и границите, които сте поставили и смятате за справедливи.

 

Избягване

 

Вашият тийнейджър може да избягва конфронтацията и да не изразява раздразнението или гнева си. Скритият гняв може да предизвика постоянно лошо настроение.

 

тийнейджър, гняв, поведение, ядосан

 

Следете тийнейджъра си за признаци на конкретен проблем. Например, ако изостава в училище, събужда се трудно сутрин, игнорира исканията ви. Проблемите с приятелите също могат да повлияят на вашият тийнейджър. Насърчавайте го да говори с вас. Бъдете съпричастни към чувствата му и ако е уместно – споделяйте лични истории от юношеските си години. Ако смятате, че е изпаднал с депресия или не може да се справи – обърнете се към специалист.

 

Четете още: 5 знака, че вашият тийнейджър се нуждае от психологическа помощ

 

Контролирайте гнева

 

Потискането на чувствата може да се превърне в огромен проблем. Вашият тийнейджър може да започне да реагира с ярост, вместо с раздразнение, когато се сблъска с незначителен проблем. Потискането на гнева става все по-трудно за преодоляване, когато тийнейджърите достигнат зряла възраст и се опитат да имат нормални взаимоотношения. 

 

Снимки: vanessa_hutd, keirstenmarie Foter.com

Добави коментар