Признаци на треска при децата

Ако детето ви има треска, това означава, че тялото му повишава телесната си температура, за да се пребори с дадено състояние или инфекция. Въпреки че това помага на тялото да се лекува е нормално да се тревожите. Ако треската се връща, когато тъкмо сте си помислили, че детето вече е по-добре, това може да ви разтревожи още повече.

 

Периодичното покачване на температурата, може да е симптом на по-сериозно състояние. Ако познавате симптомите на интермитентната (периодичната) треска, ще имате по-ясна представа кога да заведете детето си на лекар.

 

Температура

 

При интермитентна треска, температурата на детето периодично ще се покачва над 38°C. След това отново се връща към нормалното си състояние за известно време.

 

дете, температура, треска, интермитентна треска

 

Периодичност

 

Честотата и продължителността на периодите, в които детето ви има повишена температура, както и температурната амплитуда ви показват дали това е интермитентна треска или не.

 

Продължителната треска поддържа постоянна повишена температура в продължение на 24 часа с разлика от не повече от 1°C. Ако детето ви има интермитентна треска, температурните колебания ще са с повече от 2°C разлика и от време на време температурата ще пада до нормална (под 37°C).

 

Четете още: Екзема при децата

 

Интермитентната треска обаче е малко по-сложна. В някои случаи, детето ви може да има висока температура за няколко часа и след това тя да падне до нормална отново. В зависимост от дължината на периодите, в които температурата се повишава, различаваме ежедневна треска (febris quotidiana), тридневна треска (febris tertiana) и четиридневна треска (febris quartana). При някои болести, може треската да изчезне напълно за седмица или повече, преди да се върне отново.

 

дете, температура, треска, интермитентна треска

 

Жизнени показатели

 

Когато телесната температура се покачва, това се отразява на жизнените показатели и води до различни промени. Например, сърдечната честота на детето ви ще се увеличи с 10 удара в минута, когато температурата му се покачва. Нормално е и кръвното налягане и скоростта на дишане да се повишат по време на треска.

 

Четете още: Проблеми с уринирането при децата

 

Обстоятелства

 

Ако детето ви има интермитентна треска, тя може да е симптом за по-сериозно състояние или заболяване. Една от болестите, за които треската може да е сигнал, е PFAPA синдром, който най-често се среща при деца под 5 годишна възраст и се характеризира с висока температура, която се връща на всеки 3-4 седмици.

 

Маларията обикновено е придружена от треска, която се връща постоянно първите 3 дни. Симптомите на болестта на Ходжкин отново включват интермитентна треска, но рядко при деца под 5 годишна възраст.

 

Снимки: woodleywonderworks, sean dreilinger, Alex E. Proimos Foter.com

Добави коментар