Признаци на проблемната бременност

Интервю с Д-р Мажена Риш – Панова

Началник отделение „Патология на бременността”

I САГБАЛ „Света София”

 

Намираме се в отделението по „Патология на бременността” в I САГБАЛ "Света София". Разговаряме с д-р Панова – Началник на отделението.

 

Работата в това отделение е свързана с всякакъв вид патология, която може да се случи както акушерски, така и не от акушерско естество. Всички случаи, които са свързани със спонтанни аборти, преждевременно раждане, бременни с други хронични тежки заболявания, тежки акушерски проблеми, с така наречената прееклампсия, двуплодна бременност, диабет и бременност, хипертония и бременност, са в това отделение.

 

Всъщност всички жени, които имат нужда от повече наблюдения, за да се стигне до успешно раждане и до едно живо и здраво бебе попадат в отделението на д-р Панова.

 

бременност, патология, проблем, признаци

 

Мама, татко и аз: Д-р Панова, какви са признаците за проблемна бременност?

 

Д-р Панова: Признаците за проблемна бременност са различни за отделните етапи на бременността. В първото тримесечие има едни признаци, различни признаци има през второто тримесечие, съвсем други, когато предстои раждане.

 

Не може да се говори за конкретни признаци. При всяка една жена подхода е индивидуален, не може да се каже, че при този признак е такъв проблема, с този е такъв. Можем все пак да обобщим, че най-честите признаци са така наречените маточни контракции, които могат да доведат до преждевременно раждане.

 

Вижте още: Какво да правите, ако започнете да раждате по-рано?

 

Втори признак, от който най-често се оплакват жените е болка ниско долу в корема или евентуално генитално кървене, което може да се получи по време на бременността. Особено, ако това се случва през първи триместър на бременността, най-често е свързано с диагноза неправилно развиваща се бременност или така наречения missed abortion.

 

бременност, патология, проблем, признаци

 

Когато това се случва по време на второто тримесечие (това означава от 16 до 28 седмица), тогава трябва да насочим вниманието си, не върху това че бебето не се развива, а повече върху възможността за евентуално преждевременно раждане. Тогава следим дали случайно жената не прави преждевременно разкритие и има опасност от раждане на едно недоносено дете.

 

Гениталното кървене през втория триместър често свързваме с друга тежка патология на бременността – така наречената плацента превия, която е патологично предлежание на плацентата. Плацентата покрива цервикалния канал и кървенето е един от симптомите на това заболяване, което е тежко състояние в акушерството. В някои случаи, то е свързано с много рискове както за бебето така и за майката.

 

Вижте още: Placenta praevia – предлежаща плацента

 

Може да се случат и други състояния – хронични заболявания, които жените имат по време на бременност – например хронични бъбречни заболявания (тежки бъбречни кризи). Състоянието на бъбрека, може да доведе до инфекция или евентуално дори до преждевременно раждане причинено от болка.

 

бременност, патология, проблем, признаци

 

Друго хронично заболяване е така наречената хипертония – много млади жени имат високо кръвно. Трябва да се обръща специално внимание на кръвното налягане по време на бременността, за да не се усложнят нещата и да се стигне до хипертония.

 

Вижте още: Тестване за прееклампсия

 

Диабетът също е заболяване, което може да доведе до проблемна бременност. Необходимо е много строго следене на нивата на кръвната захар. И ако е необходимо, така да се направи терапията, че да може да се повлияе на стойностите на кръвната захар. Така жената може спокойно, с това доста неприятно заболяване, да доноси бременността си и да роди едно живо здраво дете.

 

Продължава: Как да избегнем проблемите по време на бременността?

За Мама, татко и аз: Таня Димитрова

 

Снимки: nenetus, David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар