Признак на мъжественост ли е оплешивяването?

Гъстата и хубава коса винаги се е асоциирала с младост и мъжественост, докато загубата на коса по-скоро като знак за стареене. Когато мъжете започнат да оплешивяват, две неща си отиват – косата и самочувствието им. Около 60% от оплешивелите мъже понижават значително самооценката си.

 

Но това твърдение всъщност не е вярно, тъй като 2/3 от мъжете губят косата си до 35 г. възраст поради наследствен фактор. Наследственото оплешивяване е особено чувствително към наличието на дихидротестостерон (страничен продукт на тестостерона), което води до изтъняване на косъма, а в последствие и пълно оплешивяване.

 

Представяме ви няколко начина да запазите косата, която ви е останала, да стимулирате растежа ѝ и да се научите все пак да печелите, когато губите:

 

оплешивяване, коса, мъж, тестостерон

 

Открийте причината

 

В най-честия случай при оплешивяване, косата изпада от горната част на главата или се образуват плешиви зони под формата на буквата М. Изтъняването на космите, разпространено по тила и в задната част на главата, може да показва здравен проблем – хормонален или хранителен, както и проблем с щитовидната жлеза, ниско съдържание на желязо или протеини.

 

С други думи оплешивяването не е само генетично. Може да отнеме години преди да забележете симптомите, а визуално определяне на причината може да се окаже невъзможно. Лекарите могат да предложат консултация с дерматолог още при първите симптоми. Уверете се, че дерматологът ви е специалист по косопада.

 

Четете още: Защо мъжете оплешивяват?

 

Бъдете много предпазливи към интернет и телевизионни реклами на препарати за предотвратяване или лечение на плешивост. Повечето от тях не са клинично тествани и обикновено са само загуба на пари и време. Сигурно някъде там има шампоан, който ще ви помогне, но надали ще го откриете в реклама по телевизията. Съществуват и някои лекарства, които могат да ви помогнат да запазите косата, която ви е останала, но приемайте такива едва след консултация с дерматолог.

 

оплешивяване, коса, мъж, тестостерон

 

Сменете шампоана

 

Десетки са шампоаните, които твърдят, че подхранват косата ви и правят косъма по-здрав, но действително има само една съставка, която наистина се грижи за скалпа ви – Кетаконазол. Той се използва за премахване на пърхота и може да спаси косата ви, като намали производството на тестостерон в космените фоликули. Според белгийско проучване, оплешивяващи мъже, които използват шампоан с 1% кетаконазол, два или три пъти седмично в продължение на шест месеца, наблюдават 17% намаляване на капещата коса.

 

Внимавайте с храната

 

Ако обмисляте добре своя начин на хранене, имате шанс да спасите освен фигурата си и косата си. Започнете, като изключите от менюто си пържените храни. Прекаляването със захарта може да предизвика освобождаването на голямо количество тестостерон, така че намалете и нея.

 

Четете още: Оплешивяването не е причина за комплекси

 

Направете обратен завой

 

Често плешивите мъже компенсират липсата на коса по други начини. Фокусират се върху фитнеса или модата, избягват огледалата или просто приемат промяната. Приемането на промяната всъщност премахва стреса, докато останалите стратегии само го увеличават. Можете да разглеждате оплешивяването си като отличаващ се външен вид или знак за зрялост, а не за остаряване.

 

оплешивяване, коса, мъж, тестостерон

 

Всъщност човек с обръсната глава се възприема като по-висок, по-мъжествен и доминиращ от мъж с гъста коса. Мъжете с бръснати глави са считани за много по-привлекателни от тези с оредяваща коса. Не се срамувайте от плешивостта, просто я приемете като нова, дори по-добра визия.

 

Снимки: Bug In Box, Chris Hunkeler, New Talent Modelling, Alexander Edward, aemkei Foter.com

Добави коментар