Препоръки към хората с астма по време на пандемията с COVID-19

Пациентите с астма трябва да продължат да прилагат ежедневно назначения им контролиращ инхалаторен медикамент или назначените им курсове с орални кортикостероиди и по време на пандемията с COVID-19.

 

Тази препоръка отправи Глобалната инициатива за астма (GINA) по повод разпространяващата се заболеваемост с новия коронавирус в цял свят.

 

Спирането на инхалаторните кортикостероиди често е причина за потенциално сериозно усложнение на астмата, а преустановяването на приема на оралните кортикостероиди предписани при тежки влошавания на заболяването може да има сериозни последици за здравето на пациентите, предупреждава организацията.

 

От GINA са категорични, че хроничната употреба на орални кортикостероиди се препоръчва понякога при пациенти с тежка астма и може да е опасно да се спрат изведнъж. Те съветват астматиците преди да спрат някоя от терапиите си, да се консултират с лекуващия си лекар и да следват препоръките му.

 

Препоръките на GINA ще бъдат преведени на български и разпространени със съдействието на „АстраЗенека“ сред пациентите с астма в страната.

Добави коментар