Пренатални витамини

Какво представляват пренаталните витамини?

 

Добре е да се храните здравословнно не само по време на бременността, но тогава е особено важно. Освен това обаче е хубаво да взимате и пренатални витамини, за да набавите на тялото всички необходими хранителни вещества, които иначе могат да бъдат пропуснати в диетата.

 

Пренаталните витамини съдържат много витамини и минерали. Те съдържат едни от най-важните за бременността – фолиева киселина, желязо, йод и калций.

 

Фолиева киселина, йод, желязо и калций

 

Фолиевата киселина помага за предотвратяването на дефекти на невралната тръба, които могат да се получат по време на бременността, които биха повлияли на главния и гръбначния мозък на бебето.

 

пренатални, витамини, фолиева, киселина, йод, желязо, калций

 

Дефектите на невралната тръба се развиват през първите 28 дни след зачеването. В много случаи тогава жените дори не знаят, че са бременни. Препоръчително е всяка жена, която прави опити да забременее, да приема 400 микрограма фолиева киселина дневно, като започне месец преди забременяването и продължи през първите 12 седмици от бременността.

 

Жена, която вече е била бременна с дете с дефект на невралната тръба, трябва да обсъди това с лекаря си. Възможно е да се наложи да приема различно количество фолиева киселина. Според проучванията, по-голяма доза (не повече от 4000 микрограма), може да бъде от полза за тези жени.

 

Четете още: Калций при бременност

 

Богатите на фолиева киселина храни са зелените листни зеленчуци, ядките, фасула, цитрусовите плодове. Но дори и диетата ви да е богата на тези храни, е добре да приемате и добавки, за да сте сигурни, че сте си набавили нужното количество.

 

Калцият също е много важен по време на бременността. Освен че ще помогне да запазите собствената си костна плътност, той ще помогне да се развие добре тази на бебето.

 

пренатални, витамини, фолиева, киселина, йод, желязо, калций

 

Йодът е от решаващо значение за добрата функция на щитовидната жлеза на жената по време на бременността. Недостигът на йод може да доведе до забавен физически растеж, умствена изостаналост или глухота. Освен това, може да се стигне до спонтанен аборт или преждевременно раждане.

 

Желязото, от своя страна, помага на кръвта да пренася кислород към бебето.

 

Четете още: Медикаменти, подпомагащи развитието на бебето

 

Какво да търсите в пренаталните витамини:

 

• 400 мкг фолиева киселина

• 460 мг витамин D

• 200-300 мг калций

• 70 мг витамин C

• 3 мг тиамин

• 2 мг рибофлавин

• 20 мг ниацин

• 6 мкг витамин В12

• 10 мг витамин Е

• 15 мг цинк

• 17 мг желязо

• 150 мкг йод

Лекарят ви може да ви даде рецепта за определени пренатални витамини, които да отговарят на нуждите ви.

 

пренатални, витамини, фолиева, киселина, йод, желязо, калций

 

Ако ви прилошава от пренаталните витамини

 

Някои пренатални витамини могат да предизвикат гадене. Ако това се случи, консултирайте се със своя лекар. Той ще ви предпише друг вид, които да приемате безпроблемно. Например, някои жени могат да реагират по-добре на дъвчащи или течни витамини, отколкото на капсули.

 

Снимки: Etolane, bies, contrasto_gp, rahego Foter.com

Добави коментар