Премахване на миоми на матката – миомектомия

Миомите са доброкачествени тумори на маточния мускул. Те не са нито рак, нито предраково състояние! Понякога миомите причиняват обилни менструации, болки и други оплаквания. Те могат да са пречка за забременяване или за износване на бременността.

 

Препоръка за оперативно лечение на миомните възли се дава от лекаря, след като Вие и той сте обсъдили тежестта на симптомите, бъдещите Ви планове, възрастта и общото Ви състояние.

 

За премахване на миомни възли най-разпространени са следните три достъпа:

 

  • чрез отваряне на коремната кухина
  • чрез малки разрези, през които в корема се вкарват оптически и други прибори (лапароскопия)
  • през влагалището.

 

Изборът на достъп правите съвместно с Вашия гинеколог.

 

Когато изборът е бил в полза на отваряне на коремната кухина, възможностите са две:

 

  • напречен разрез в долната част на корема
  • надлъжен разрез в средата на корема – от зоната на полово окосмяване в посока към пъпа.

 

Четете още: Миома на матката – част 1

 

Вие и гинекологът трябва да обсъдите избора на разрез преди операцията.

 

Операцията за премахване на маточни миоми обикновено трае около 1 час. Времетраенето на операцията не е от съществено значение за оперативния риск.

 

Макар и рядко (в по-малко от 1 % от случаите), при премахването на миомни възли може да се наложи отстраняване на цялата матка.

 

За да избегнем натрупване на секрет в наранените тъкани, обикновено поставяме една или повече тръбички (дренажи), през които секретът свободно да изтича навън. Тези тръбички се махат скоро след операцията. Премахването им ще Ви обезпокои толкова, колкото една обикновена мускулна инжекция.

 

Често се налага през първите няколко часа след операцията в пикочния мехур да бъде оставен катетър.

 

Четете още: Доброкачествени тумори на женските полови органи

 

Престоят в клиниката след лапароскопска миомектомия е около 3 дни, а след миомектомия през коремен разрез – около 7 дни. При благоприятно протичане, можете да бъдете изписана и по-рано.

 

Един месец след операцията трябва да избягвате всякакви физически натоварвания и да не водите полов живот. След като месецът мине, трябва да се явите на контролен преглед. Лекарят ще Ви опише по-нататъшния режим. Обикновено се допускат по-леки натоварвания, а половият живот се подновява, но при едно задължително условие: стриктна антиконцепция през първите 4-8 месеца!

 

Точният срок зависи от това, къде са били разположени премахнатите миомни възли. Тъканите на матката изискват време, за да възстановят здравината и еластичността си. Ако в една ненапълно възстановена матка започне да се развива бременност, възниква риск от едно от най-тежките усложнения в акушерството – спонтанно разкъсване на бременната матка.

 

Приема се, че 3 месеца след такава операция жената може да заживее и заработи пълноценно (с уговорката за антиконцепция през първите 4-8 месеца).

 

Материалът е предоставен от специалистите от Клиника по обща и онкологична гинекология на ВМА

Добави коментар