Предучилищни страхове – какво да правите? – част 1

Защо децата в предучилищна възраст се притесняват от училището?

 

Промените са трудни за всеки от нас. Замислете се как се чувствате вечерта, преди първия си работен ден на ново място. За детето ви предстоят много нови неща, пред които то ще трябва да се изправи, местейки се от предучилищна, в училище. Децата на тази възраст имат много страхове, най-вече защото предстои да правят неща, които не са правили никога преди.

 

В допълнение към издайническите сълзи, детето ви може да започне да страда от безсъние или да спи повече от нормално, внезапно да прояви агресивно поведение. Възможно е вашият малчуган да не е на ясно от какво точно го е страх – от голямата пързалка на училищното игрище, непознатата тоалетна, съучениците. Има няколко неща обаче, които можете да направите, за да го накарате да се чувства по-комфортно:

 

Поговорете с него

 

Окуражете детето си да се опита да ви обясни какво го тревожи. Ако детето ви все още не общува съвсем спокойно, опитайте се да играете игри заедно. Можете чрез игри на криеница (например) или с отиване и връщане (с влакчета или коли например), да се опитате да обясните на детето си, че когато нещо или някой отива някъде – винаги ще се връща. По същия начин вие винаги ще се връщате за него. Ако детето ви се страхува, че оставяйки го в училище няма да го вземете, това може да го успокои.

 

Четете още: Как да изберете училище за детето си при преместване?

 

Освен това, можете да дадете и пример със себе си, как понякога се притеснявате, срамувате и се чувствате уплашени, срещайки нов човек, но се опитвате да сте смели и решителни и просто отивате и казвате „Здравей!“.

 

Не омаловажавайте чувствата му

 

Съвсем естествено е първото, което ви минава през ум да утешите детето си с думи като: „Не се притеснявай, ще намериш много нови приятели в училище!“. Проблемът е, че това всъщност може да го накара да се тревожи още повече, защото може да си помисли, че очаквате от него да е супер популярно и харесвано от съучениците си.

 

Вместо това, проявете съчувствие: „Наистина е страшно да си в ново училище, как бихме могли да го направим по-лесно?“. Не давайте на детето си повод да мисли, че смятате притесненията му за глупави или тривиални.

 

Четете още: 7 тайни на учителите в предучилищната – част 1

 

Оставете го то да води

 

Още от предучилищна възраст е възможно детето ви да не приема винаги вашите предложения и съвети, така че го включвайте колкото може повече в намирането на решение за страховете му. В крайна сметка е много по-вероятно детето ви да измисли стратегия, която то самото смята за подходяща за него.

 

Можете да предложите няколко възможни решения за дилемата или страха на вашия малчуган и да го попитате според него кое ще свърши работа.

 

Продължава на: Предучилищни страхове – какво да правите? – част 2

Добави коментар