Предучилищни страхове – какво да правите? – част 2

Продължава от: Предучилищни страхове – какво да правите? – част 1

 

Най-разпространените предучилищни страхове и как да ги решите.

 

„Мамо, не ме оставяй!“

 

На първия учебен ден е възможно детето ви да плаче, когато го оставяте. Всъщност е възможно да плаче в продължение на няколко дни или дори седмици, всяка сутрин. Това е болезнен период и за него, и за вас, възможно е и вие да си поплачете, но се опитайте да не е пред детето ви.

 

Не изпадайте в паника и не се чувствайте зле, когато детето ви плаче. Истината е, че тези сълзи не означават, че то не харесва новото си училище. Проблемът по-скоро е, че то не иска да е там без вас.

 

На тази възраст децата все още са твърде малки и страдат от тревога от раздялата и същевременно са достатъчно големи, за да имат някаква представа за времето. Това означава, че детето ви е наясно, че вие няма да се върнете всеки момент, което прави приемането на реалността по-трудно за него.

 

Първото и може би най-трудно нещо, което трябва да направите е да си тръгнете и то колкото по-спокойно можете. Дайте на детето си голяма прегръдка и му кажете кога ще дойдете да го вземете. Дори и да чувате плач след себе си, не се разстройвайте, помолете учителят за помощ  – той може да го разсее или просто да поседи с него докато емоцията премине.

 

Според учителите, най-сериозната грешка, която родителите допускат в такива моменти, е да се върнат и да удължат сбогуването, докато не се превърне в сълзлив маратон. Вместо това излезте и след час, два можете да се обадите на учителя, за да попитате дали всичко е наред. Най-вероятно детето ви ще се утеши малко след като си тръгнете.

 

След училище разпитвайте детето си какво са правили, какво е научило, как се казват новите му приятели и т.н. Всичко това ще помогне на детето ви да се приспособи по-лесно към новата среда и да успокои страховете си.

 

Четете още: 7 съвета за ученическата раница

 

• „Какво ще стане ако се изгубя?“

 

Ако детето ви започва първи клас или се премества в ново училище, може да се притеснява от новата и непозната обстановка. Помогнете му да се чувства по-комфортно, като посетите новото училище преди да е започнала учебната година.

 

Ако детето все още не е срещало своя учител, запознайте го и го окуражете да се включи в някаква колективна дейност. Можете дори да останете известно време, детето ви да разгледа новата обстановка и съответно на първия учебен ден да е по-уверено.

 

Първокласниците често се притесняват от детските площадки в двора на училището, особено ако са по-големи. За да успокоите този страх, предложете на детето си да отидете заедно след часовете на площадката, където то може да се покатери, да опознае различните катерушки и пързалки спокойно, без смущаващото присъствие на други деца.

 

Ако имате две деца, по-голямото би било идеален помощник в успокояването на страховете на по-малкото дете. Освен, че може да му помага, един батко, например, може да успокои детето, като му обясни, че не е толкова страшно, покаже му кое къде е и му помогне да се адаптира по-лесно и бързо.

 

Четете още: Училищни проблеми

 

• „Ами ако никой не си играе с мен?“

 

Децата на тази възраст могат да бъдат също толкова притеснителни и срамежливи към непознати хора, колкото понякога са и възрастните. За да му помогнете да се справи с това, можете да се опитате да запознаете детето си с колкото се може повече от бъдещите му съученици, по време на посещенията в училище.

 

Освен това, можете да потърсите други деца, които живеят в близост до вас и предстои да са в един клас с вашето дете. В днешно време с помощта на социалните мрежи, това не е толкова трудно. Освен това, вероятността друго дете от предучилищната група или детската градина, също е вероятно да бъде съученик на вашето дете.

 

Ако приятел на детето ви предстои да бъде в същия клас – още по-добре. Стимулирайте тяхното приятелство – така за тях ще е по-лесно да бъдат в нов клас заедно. Възможно е дори да ходят заедно на училище, да се прибират заедно и т.н.

 

С течение на времето, можете да пазите снимки на детето си с неговите приятели от училище и ги споменавайте често. В крайна сметка детето ви ще прекарва в училище много време, а новите му приятели ще бъдат важна част от неговия нов свят. Новите приятели ще накарат детето ви да се чувства много по-уверено и спокойно в училище, което съвсем скоро ще успокои страховете му.

Добави коментар