Предракови и ракови заболявания на маточните тръби

Отчетливи предракови състояния на маточните тръби няма. Като случайни хистологични находки са описани дисплазии на ендосалпингеума и минимален рак на тръбата. Тези състояния нямат характерна клинична картина и обикновено се диагностицират случайно при лапаротомия и салпингектомия но по друг повод.

 

Карциномата на маточната тръба е рядко заболяване – около 0,5% от всички злокачествени заболявания на женските гениталии. Засяга предимно жени в климактериума и менопаузата, но, макар и рядко, заболяват и жени от по-младите възрастови групи. Смята се, че хронично рецидивиращите салпингити създават известно предразположение към това заболяване.

 

Четете още: Защити своята фертилност


Най-често злокачественият процес е едностранен. Засегнатата тръба се превръща в ретортовиден, плътен тумор. Хистологично се установява папиларна или папиларно-жлезиста карцинома. Процесът се разпространява по съседство към яйчника, матката и тазовия перитонеум, както и по лимфен и хематогенен път.

 

гинекология, ракови


Клиничната картина на тубарната карцинома в ранните й стадии е олигосимптоматична. В по-напредналите стадии се явяват болков синдром, ациклични генитални кръвотечения, както и периодично изтичане на тубарно съдържимо през влагалището. При палпация находката трудно може да се отличи от възпалително обусловена аднексиална формация – hydrosalpinx, pyosalpinx или тубо-овариален абсцес.


Диагнозата на тубарната карцинома се поставя чрез лапароскопия или лапаротомия.

 

Четете още: Лапароскопия


Лечението се състои в тотална хистеректомия с двустранна аднексектомия и следоперативно облъчване на малкия таз до обща огнищна доза ООД 50 Gy (5000 rd). При иноперабилни случаи се прилага химиотерапия.


Прогнозата на тубарната карцинома е лоша. Петгодишната преживяемост на лекуваните пациентки е средно 10%.

 

Снимки: pat138241, stockimages FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар