Предпазване от анемия и нейното лечение по време на бременността
…продължение от Рискови фактори за развитие на анемия по време на бременността.
Предпазване от анемия
Приемайте достатъчно количество желязо, за да се предпазите от анемия по време на бременността.
Целете се да добавите богати на желязо храни към диетата си, като:
- Крехко червено месо, птиче месо, риба;
- Листни и тъмно зелени зеленчуци (като спанак, броколи и зеле);
- Боб, леща и тофу;
- Ядки и семена;
- Яйца.
Храни с високо съдържание на витамин С могат да помогнат на тялото ви да абсорбира по-голямо количество желязо. Тези храни включват:
- Цитросови плодове и сокове;
- Ягоди;
- Киви;
- Домати;
- Чушки (камби).
Опидайте се да хапвате тези храни когато се храните с храни с високо съдържание на желязо.
Освен това избирайте храни с високо съдържание на фолиева киселина, като:
- Зелени листни зеленчуци
- Цитрусови плодове и сокове;
- Пълнозърнести хлебни изделия и мюсли;
- Зрял боб.
Вегетарианците и веганите трябва да говорят с лекаря си относно нуждата от допълнителен прием на витамин В12 по време на бременността и кърмене.
Лечение на анемия
Ако имате анемия по време на бременността, може да се наложи да приемате допълнително желязо и фолиева киселина като допълнение на пренаталните витамини. Също така, лекаря ви може да ви препоръча да добавите храни богати на фолиева киселина и желязо към диетата си.
В допълнение, след определено време ще се наложи да си направите нов кръвен тест, за да проверите дали има подобрение на нивата на хемоглобин и хематокрит.
За лечение на дефицит на витамин В12, лекаря ви може да препоръча допълнителния прием на този витамин.
Също така, може да препоръча да добавите храни от животински произход към диетата си, като:
- Месо;
- Яйца;
- Млечни продукти.
Снимки: David Castillo Dominici, Grant Cochrane, Praisaeng, Jomphong FreeDigitalPhotos.net