Предотвратима ли е бактериалната вагиноза?

Поради факта, че учените не разполагат с ясно разбиране за това, което причинява бактериалната вагиноза, от това следва, че най-добрите начини за предотвратяване на тази инфекция не са известни. Въпреки това, учените са съгласни, че бактериалната вагиноза е свързана с правенето на секс с нов партньор или честата смяна на сексуалните партньори. В действителност, това състояние е рядко за жените, които никога не са имали сексуален контакт.

 

Следните основни стъпки за превенция могат да помогнат за намаляване на риска от нарушаване на естествения баланс на бактериите във влагалището и развитието на бактериална вагиноза.

 

Четете още: Кога трябва да посетите гинеколога?

 

 Липсата на секс или въздържанието е най-добрият начин за предотвратяване на бактериална вагиноза, както и от други полово предавани болести, вируси или инфекции.

Ограничаване на броя на сексуалните партньори, които имате, намалява риска от тази или други видове инфекции, предавани по полов път, както и от ХИВ.

 

 Не използването на вагинални душове също така намалява риска от бактериална вагиноза. Вагиналната промивка може да принуди всички бактерии, които се намират във влагалището да тръгнат нагоре към матката и фалопиевите тръби, където други заболявания и инфекции могат да причинят значителни здравни проблеми.

 

Четете още: Тампони или превръзки – изборът е ваш

 

Използването на всички лекарства, предписани за лечение на бактериална вагиноза е от жизнановажно значение за подпомагане на предотвратяването на повтарящи се инфекции. Това важи дори, когато признаците и симптомите на бактериалната вагиноза не са вече на лице.

Добави коментар