Преди раждането на бебето

Раждането на бебе е голям и неповторим празник в семейството. Бебето се очаква с радост и вълнение от всички членове на семейството. На него се възлагат надежди, с него са свързани най-съкровените мечти на близките му. За него с любов и загриженост се готвят всички, на първо място майката.

 

Подготовката за идването на новия член на семейството трябва да започне доста време преди неговото раждане. Много е важно всички, които живеят в същото жилище, да бъдат здрави, тъй като новороденото е беззащитно и податливо на редица заболявания.

 

Близките, кoито ще живеят с него, трябва да проверят своето здравословно състояние още преди раждането. Майката трябва да знае, че болни хора не само не трябва да се допускат до бебето, но те не бива да се докосват до неговите дрехи, храна и прибори. Освен тева бебето не трябва да се целува, нито да се диша или да се говори в лицето му.

 

бебе, кърмаче, подготовка, почистване

 

За бебето трябва да се предостави по възможност най-слънчевата и хигиенична стая, основно почистена и измазана преди пренасянето му от родилния дом. От стаята трябва да се изнесат всички излишни вещи. Ако жилището е малко, за бебето се подготвя най-светлата и слънчева част на стаята, близо до прозореца и далеч от печка и други отоплителни уреди.

 

Вижте още: Какво е необходимо за болницата при раждане?

 

Бебето не бива да спи в леглото на майката или на друг възрастен поради опасност от задушаване при случайно покриване със завивките или притискане. За кърмачето трябва да се подготви креватче, което трябва да може да се почиства лесно. Кошчето не е удобно, понеже се почиства по-трудно и не може да служи на бебето след 7-ия — 8-ия месец, когато то започне да се изправя. В леглото се поставя дюшече.

 

Възглавничката, върху която ще спи бебето, трябва да е хипоалергенна. Тя трябва да бъде ниска и плоска с двойна калъфка. По преценка на родителите, кърмачето може да не използва възглавница, като в такъв случай е добре все пак да се постави сгъната мека пелена или само калъвка от възглавница. За завиване може да се подготви вълнено или памучно одеяло, поставено в плик. Необходими са две памучни и едно вълнено одеяло или юрганче.

 

бебе, кърмаче, подготовка, почистване

 

Добре е за бельото на кърмачето да има отделен шкаф. Ако шкафът е висок колкото маса, той може да служи и за повиване и тоалет на бебето. Това е много удобно и неуморително за майката. Такъв шкаф позволява да бъдат под ръка всички необходими за бебето предмети. Над масата-шкаф може да се постави поличка или малко шкафче с необходимите за бебето принадлежности — сапун, детска пудра, ножичка, гребенче и др.

 

Вижте още: Грижа за себе си след раждането

 

Най-добре е подът на стаята да бъде с такава настилка, която да може ежедневно да се почиства с влажна кърпа, а един път седмично да се дезинфекцира. Прозорците на стаята трябва редовно да се чистят. Завесите трябва да бъдат леки, за да има достъп слънцето.

 

Когато бебето започне да се изправя и да ходи, е добре да се направи специална ограда – кошарка, където то да прекарва по-голяма част от бодърствуването. Дрехите на кърмачето трябва да се приготвят още преди раждането.

 

бебе, кърмаче, подготовка, почистване

 

Други необходими вещи, които също трябва да се набавят предварително, са ваничка за къпане, кана за вода, термометри (за измерване температурата на бебето, стенен и друг за измерване температурата на водата за къпане), съд за варене на вода, гребенче и ножичка. Всички тези предмети трябва грижливо да се измият и да се приберат на чисто място. За бебето е необходимо да се набавят и някои прибори: биберони, лъжички, чашки, чинийки, канчета, които не трябва да се употребяват от други членове на семейството. Играчките трябва да бъдат от материя, която позволява да се мият и дезинфекцират.

 

Добави коментар