бебе, кученце, семейство, куче

Преди или след бебето да си вземете кученце?

Този въпрос все още не е решен – дали е по-лесно да се подготвите за родителството, ако си вземете куче преди това, защото ще се научите на грижи и отговорност, или когато станете родители ще съжалявате, защото ще ви е много трудно да се грижите за кученцето и бебето едновременно. Има обаче един начин да решите по-лесно подобни дилеми – с преценяването на плюсовете и минусите на всяка възможност. Кое е първо – кучето или бебето?

 

За взимането на кученце преди да си направите бебе

 

Имате сериозна половинка до себе си, животът заедно ви харесва, но още не сте готови да имате бебе. Какво правите? Взимате си кученце, разбира се.

 

Взимането на кученце преди да станете родители ви дава поне малка представа какъв ще е животът ви след това – като започнете от обучението, през творческите решения на проблемите, до момента, в който осъзнаете, че малкото приятелче е заело челна позиция в живота ви и няма как да си направите планове без да се съобразите какво ще правите с него.

 

бебе, кученце, семейство, куче

 

Взимането на кученце в тези прекрасни първи години от връзката (или брака) е много добра идея за много двойки, които искат да вкусят от живота си като родители, но не е за всеки. Кученцето е дългосрочен ангажимент, а не само за „докато се появи бебе“. Не можете да изхвърлите домашния си любимец с лека ръка.

 

Ако планирате един ден да имате деца, но не можете да устоите на изкушението да си вземете кученце, трябва да изберете такова, което в бъдеще ще се разбира добре с деца. В замяна е възможно първите думички на бебчето да са „куче“ или „бау-бау“. Кученцето ще е верен другар на малкото ви човече, но определено ще е още едно нещо, за което да се грижите.

 

Четете още: Готови ли сме за бебе?

 

За бебето преди кученцето

 

Да си вземете кученце, след като вече имате дете, също може да е правилен избор за вашето семейство, особено ако ви се струва невъзможно да се справите с къща пълна с деца и домашни любимци.

 

Друга причина много двойки да предпочитат първо да си направят бебе е, че по този начин могат да вземат домашен любимец с възпитателна цел за детето им. По този начин детето ще може да се грижи за кученцето от малко, да помага с обучението му и да бъде отговорно за него. Освен това, ако детето ви е по-голямо, то може да ви помага в грижите за кученцето.

 

бебе, кученце, семейство, куче

 

Недостатък е това, че може да се наложи да чакате докато децата ви станат достатъчно големи. Освен това, ако детето не контактува с кучето от малко, е възможно да развие страх, дължащ се на липсата му на опит.

 

Първата година на бебчето с куче (или коте), помага за развитието на защита срещу алергии при детето.

 

Четете още: Ще заздрави ли връзката ви появата бебето?

 

Присъдата – първо кученце или първо бебе?

 

Трудно е да се вземе окончателно решение, но каквото и да е то, първо трябва да бъде обсъдено във всяко семейство. И в двата случая, обаче, взимането на кученце е сериозно решение, което не трябва да се взима прибързано. Помислете за промените, които ще настъпят в живота ви. Добрата новина е, че каквото и да решите, със сигурност ще сте обградени от много любов!

 

Снимки: waveneyavenue, pkhamre, Omar Eduardo Foter.com

Добави коментар