Преди да посегнете към теста за бременност!

За много жени е трудно да решат кога точно да направят тест за бременност, което е още един допълнителен източник на безпокойство за тях. Част от вас умират да знаят дали този месец ще бъде месеца, в който най-накрая сте забременели, и се чувствате изкушени да направите теста преди менструацията да е закъсняла. Ако имате ранните признаци на бременност, може да се почувствате още по-изкушени.

 

От друга страна, вие най-вероятно сте наясно, че по-ранната проверка с тест, може да излезе отрицателна, дори ако сте бременна. И така, какво трябва да направите? Как решавате кога да бъдете търпеливи, и кога е точния момент за теста за бременност?

 

Разберете как функционират тестовете за бременност

 

Преди да решите кога да направите тест за бременност, ще ви бъде от полза да разберете как работят. Тестовете откриват човешкия хормон на бременността – хорионгонадотропин (hCG), в урината. Някои тестове откриват вариации на този хормон, известен като hyperglycosylated hCG (H-hCG). Редовното hCG се произвежда само след като ембриона е имплантиран в ендометриума, а H-hCG се освобождава по-рано, понякога веднага след оплождането.

 

Нивата на хормоните на бременността и тестовете за бременност

 

Когато теста за бременност ви показва какво количество хормони отчита, обикновено това се отнася за hCG хормоните. Нивото на H-hCG при жените, типично е по-високо от нивото на  hCG. Повечето от тестовете за бременност не са чувствителни към хормона H-hCG. Ако обаче теста ви е чувствителен към този хормон е по-вероятно да получите положителен резултат по-рано, отколкото ако използвате тест чувствителен за редовен hCG хормон. По-голямата част на тестове за бременност на пазара, за съжаление, не са направени да откриват H-hCG.

 

Да разберем как работят ранните тестове за бременност

 

Какво ще кажете за ранните тестови резултати, макар и тези, които обещават резултати три или четири дни преди да има закъснение на менструация?


Важно е да знаете, че тези тестове отчитат 14-дневна лутеална фаза (това е времето между овулацията и получаването на менструацията). Ако вашата лутеална фаза е обикновено 12 дни, четири дни преди настъпването на менструацията – ще бъде 9 дни след овулация. Твърде рано е да се тествате.


Ако имате лутеална фаза на 15 дни, макар и 4 дни преди менструацията, периода ще е 12 дни след овулация. Вие все още не може да имате достатъчно хормон, но имате много по-добър шанс от някой с по-кратка лутеалната фаза.

 

Но какво да кажем за 99%-ната точност?

 

Ако четете внимателно инструкциите, те обещават 99% точност в деня на пропуснатата менструация – но не за ранни резултати. Ако очаквате менструацията си в сряда, четвъртък ще бъде деня на пропуснатата менструация. Тези обещания за точност от 99%, обаче, не могат да бъдат верни! В изследвания, където е направена проверка на теста дали открива количеството hCG колкото се твърди и колко всъщност откриват, тестовете са били само с 46% до 89% точност. В изследването, тестовете за бременност, средно, са показали положителен резултат, само в 80% от случаите на 28-ия ден от менструалния цикъл на жената.

 

Сигурни ли сте, че цикълът ви закъснява?

 

Нещо друго, което трябва да разберем е дали сте сигурни, че менструалният ви цикъл закъснява.

 

Ако сте запознати с графиката на вашата базална температура и знаете колко е средната продължителност на лутеалната ви фаза, и виждате, че в момента цикълът ви е по-дълъг с два дни от от най-дългата ви лутеална фаза, тогава можете да бъдете сигурни, че месечният ви цикъл закъснява.

 

Ако обаче не следите графиката на вашата базална температура, как можете да разбете кога цикълът ви закъснява? Какво става, ако вашите цикли са нередовни?

 

Според интернет страницата на FDA, на всеки 100 жени, 10-20, няма да получат положителен резултат от теста за бременност в деня, в който си мислят, че е точно след пропуснатата им менструация, дори ако те са бременни.

 

Предимства и недостатъци на ранните тестове за бременност

 

Така, прочели сте всичко написано по-горе, но все още се чувствате изкушени да си направите ранен тест за бременност.

 

Разгледайте плюсовете и минусите

 

Плюсове:

– Шансът за получаване на положителен резултат е много малък, но пък ще облекчите двуседмичното чакане и стреса от него.

 

Минуси:

– Има голяма вероятност от получване на фалшиво-отрицателни резултати;

– Чувство на разочарование, ако получите отрицателен резултат;

– Загуба на пари в брой.

– Психологичското разочарование, ако теста е положителен, защото има възможност за откриване на ранен аборт, който може да пропуснете, ако не се тествате в началото.

 

 

Най-подходящото време да си направите тест за бременност

 

Ако искате да избегнете фалшивите негативни или „неверни положителни” резултати от теста – най-доброто време да го направите е след като месечният ви цикъл закъснее с поне ден. Ако цикъла ви е нередовен или не следите своята диаграма на цикъла, няма смисъл да си правите тест, докато закъснението не е по-голямо от най-дългия ви обичаен цикъл.

 

Например, ако обхвата на цикъла ви е от 30 до 36 дни, най-добрия период да направите тест за бременност ще бъде на 37-я ден или по-късно.

 

Също, ако приемате хормонални препарати за подпомагане на зачеването, съдържащи hCG, тогава е безмислено да си правите ранен тест за бременност. Ранния тест може да отчете наличието на тези лекарства.

 

В заключение

 

Ако чувствате, че не можете да устоите – внимателно преценете как ще се чувствате, ако резултатът е отрицателен. Ако негативните резултати не ви притесняват и имате допълнителни средства за харчене за тестове за бременност – действайте!

 

Ако отрицателния резултат ще ви съкруши или ако предпочитате да не харчите пари за допълнителни тестове изчакайте докато цикълът ви закъснее.

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар