Предимства на раждането във вода

В наши дни вече не малко болници предлагат като услуга раждането във вода, в случай, че майката пожелае. Много жени обаче, не са съвсем наясно какви са неговите предимства. Представяме ви няколко основни.

 

Раждането във вода осигурява по-голям комфорт и подвижност за майката. Тя има по-голяма свобода да се движи да променя позицията си, за да помогне на бебето да се смъкне надолу.

 

Натискът върху корема намалява. Водата насърчава по-ефективни контракции на матката и по-добра циркулация на кръвта, което води до по-голямо насищане с кислород на мускулите на матката, по-малко болка за майката и повече кислород за бебето.

 

Водата помага на майката да запази енергията си. Потапянето намалява теглото на майката, така че енергията може да се използва за справяне с контракциите.

 

раждане, вода, болка, контракции, бебе

 

Когато жената е във вода, тя се отпуска и започва да отделя повече хормони. Раждането да се забързва. Водата отпуска мускулите на таза. Болката намалява толкова ефективно, че повечето жени, които раждат във вода, не се нуждаят от болкоуспокояващи.

 

Освен това, водата стимулира с допира си нервните влакна на кожата. Това от своя страна блокира импулсите на болката. Водата често се оказва по-ефективна и безопасна от епидуралната упойка.

 

Четете още: цhttp://www.mamatatkoiaz.bg/article/189/kakvo-e-estestveno-rajdane

 

Раждането във вода може да бъде ефективен начин за стимулиране на дилатация на шийката на матката, когато раждането не прогресира. Водата може да намали нуждата от лекарства за изкуствено стимулиране на раждането. Често една обикновена вана може да доведе до бързо напредване в раждането – в рамките на час – два.

 

Раждането във вода понижава кръвното налягане. Стресът и притеснението причиняват високо кръвно налягане, а потапянето във вода може да реши този проблем. Знаете как се успокоявате, когато взимате топла вана? Това се случва и по време на раждане – понижава се тревожността и се насърчава релаксацията. Това позволява на майката да се фокусира върху напредването на раждането.

 

раждане, вода, болка, контракции, бебе

 

Влагата във въздуха може да направи правилното дишане по-лесно за майката, особено в случай, че има астма. Топлата вода отпуска вагината, вулвата и перинеума, което води до по-малко наранявания на тези тъкани по време на раждането, което значи по-малко увреждания след раждането.

 

Много жени имат изключително бърза втора фаза от раждането – бебето излиза минути след като майката започне да напъва активно. Фазата, в която бебето излиза, преминава много бързо във водата.

 

Тъй като болката и стреса за майката са намалени в този случай, това дава възможност на бащата да бъде по-активен участник в процеса на раждане. Много мъже не искат да се включат в раждането, когато знаят, че любимата им ще бъде подложена на силни болки, травми и страдание по време на целия процес.

 

Четете още: Цезарово сечение – кога се налага?

 

Когато бащата участва активно в раждането, това може силно да заздрави семейната връзка. Освен това, когато той е до толкова ангажиран, раждането е едно още по-радостно събитие. Споделянето на този момент може да подобри отношенията между партньорите за цял живот.

 

Лесното раждане, което не е било прекалено травмиращо нито за майката, нито за бебето, е един много позитивен старт за изграждането на силна връзка помежду им. Според някои експерти е възможно бебетата, родени нетравмиращо, да израстнат по-нежни и възпитани възрастни и имат способността да се справят с проблемите си без насилие. 

 

Снимки: rabble, mikeporcenaluk, mikeporcenaluk Foter.com

Добави коментар