Предимствата на стволовите клетки – част 1

С всички полемики за стволовите клетки може да не сте чули за множеството ползи от тях в областта на медицината. Вие дори може да не сте наясно, че днес стволовите клетки имат много приложения за лечение на болести. Техният потенциал за лечение на заболявания в бъдеще означава, че учените работят усилено върху това как функционират те и как могат да лекуват сериозни заболявания разпространени по целия свят.

 

Стволовите клетки и човешкото развитие

 

Стволовите клетки имат огромен потенциал в областта здравето и медицинските изследвания, но за да може да се използва пълния им потенциал, учените изучават как стволовите клетки се трансформират, как се диференцират в разнообразната гама от специализирани клетки, които правят хората такива каквито са те днес.

 

стволови, клетки

 

Тъй като заболявания като рак или състояния като вродени дефекти, се смята че се появяват заради проблеми в процеса на диференциация, разбирането на развитието, което се случва в нормалните клетки ще помогне на учените да премахнат грешките в развитието, които могат да възникнат.

 

Четете още: Учени се стремят да отгледат ухо от мастни тъкани

 

Стволовите клетки и клетъчните терапии

 

Друго потенциално прилагане на стволовите клетки е те да образуват клетки и тъкани за медицински терапии. Понастоящем се даряват органи и тъкани, които да заменят не функциониращи такива. За съжаление обаче, броят на хората, които очакват трансплантации е много по-висок от броя на наличните органи.

 

стволови, клетки

 

Списъците с чакащи за трансплантация са огромни и има много случаи на хора, които умират в очакване на трансплантация. Стволовите клетки предлагат жизнеспособен източник на резервни клетки за лечение на заболявания и потенциално могат да намалят заболеваемостта и смъртността на тези, които очакват трансплантация. Някои от областите, в които стволовите клетки могат да бъдат полезни са: болестта на Паркинсон, диабет тип 1, артрит, изгаряния, сърдечно-съдови заболявания.

 

Четете още: Терапия на множествена склероза със стволови клетки

 

Потенциал за лечение на болестите

 

Чрез насочването на стволовите клетки да се диференцират в специализирани видове клетки, учените имат вълнуващата възможност за осигуряване на резервни клетки за тези, които страдат от посочените по-горе заболявания. Потенциалът за спиране на заболявания също не бива да се пренебрегва.

 

 

стволови, клетки

 

Сърдечен удар – Например пациенти, които страдат от сърдечен удар и устойчиво увреждане на сърцето могат да имат повредена тъкан, която да се замени от нови мускулни клетки.

 

Болестта на Паркинсон – Унищожаването на мозъчни клетки е присъщо на болестта на Паркинсон, учените се надяват, че те могат да бъдат заменени с нови, здрави, функциониращи клетки.

 

Четете още: Използването на кръв от пъпна връв при клетъчна терапия

 

Генетични дефекти – Повече от обещаващ е потенциалът за решаване на генетични дефекти, които се намират още при раждането. Възстановяването на нормалното функциониране и здравето на организма, може да стане чрез въвеждането на нормални здрави клетки, които нямат тези дефекти. 

 

Продължава на: Предимствата на стволовите клетки – част 2

Снимки: zubrow, kaibara87, Leo Farshore – Hates The New Layout Foter.com

Добави коментар