Предимствата на музиката за децата

Изучаването на музика подкрепя развитието на децата. Навсякъде по света, родителите се свързват с бебетата си чрез музикални звуци и ритмично движение. Родителите люлеят техните бебета, слагат ги да спят с приспивни песни, разсмиват ги с детски стихчета. Родителите знаят инстинктивно, това което учените са доказали: че малките деца разцъфват с музика. Това е едно от най-добрите средства за обучение за ранното детско развитие.

 

Защо музиката има значение?

 

Психолози, невролози и специалисти по ранно детско развитие са доказали, че музиката прави повече за децата, не само да им носи радост, тя помага на мозъчните им клетки да направят необходимите за почти всеки вид интелигентност връзки.

 

Когато малките деца са постоянно ангажирани с музика подходяща за възрастта им и в съответната социалната среда, те ще имат полза в следните насоки:

 

Четете още: Лекарство ли е изкуството за децата?

 

• Грамотност – Придобиват умения за произнасянето на фонемите, говоримия език и разбиране, които са в основата на четенето.

 

• Количествени връзки – Децата изграждат връзки за пространствено-времевите разсъждения, необходими за математиката, науката и инженерството.

 

• Социално-емоционални умения – Те развиват социални и емоционални умения, които са от съществено значение за готовността за училище – като способността да регулират отговорите си и да ги свързват с други по-сложни начини за изразяване.

 

Четете още: Магията на театъра

 

• Физически предимства – Чрез движенията и танцуването на музика и свиренето на прости инструменти, децата подобряват техните основни и фини двигателни умения.

 

• Креативност – Дейности, които насърчават свободата в рамките на забавни и приятелски структури, запалват детската креативност и дават вдъхновение.

 

И разбира се, те развиват любов към музиката.

Добави коментар