гърди, преглед, мамография, бучка, гърда

Преглед на гърдите

Всяка жена трябва добре да познава гърдите си, за да може лесно да забележи ако евентуално настъпят някакви промени в тях. Трябва да знае как да се проверява сама и кога да отиде на профилактичен преглед.

 

Обръщайте внимание на гърдите си

 

От момента, в който навършите 20 години е добре да започнете да правите проверка на гърдите си поне веднъж месечно. За целта първо застанете с лице към огледалото, сложете ръце на бедрата си и изправете раменете си. Огледайте формата и размера на гърдите си. След това, докато още се гледате, вдигнете ръцете си във въздуха и огледайте отново формата, цвета и размера. Следете за промени.

 

Визуалната проверка ще ви помогне да видите контурите на гърдите си и евентуални промени в обичайната им форма и цвят. Ще забележите, ако се появи секрет от зърното или обрив, зачервяване, подуване.

 

гърди, преглед, мамография, бучка, гърда

 

Втората стъпка от проверката е да опипате добре гърдите си, докато сте под душа. Това, разбира се, е въпрос на предпочитания, но някои жени предпочитат да проверяват гърдите си, докато те са мокри и по-хлъзгави – това им помага да усетят по-добре евентуални промени.

 

След това опипайте гърдите си, докато сте легнали по гръб, с едната ръка свита в лакътя и отпусната под главата ви. Опънете дланта на другата си ръка така, че пръстите ви да са изпънати, като чиния. Уверете се, че преглеждате целите си гърди, от ключицата, към корема, включително и мишниците.

 

Това е добър начин за преглеждане за евентуалното наличие на бучки, болезнени области или кожа, която е неравна, плоска или по-различна от преди. Ако напипате бучка, не се паникьосвайте, в 9 от 10 случая, бучките в гърдите не злокачествени образования.

 

Четете още: 5 стъпки да прегледаш гърдите си у дома

 

Кога трябва да се консултирате с лекар?

 

Препоръчително е веднага да се срещнете със своя лекар в следните случаи:

ако напипате нова бучка или множество бучки

ако имате промени във формата и цвета на гърдата

ако имате промени в зърното

ако от зърното ви има изтичане на секрет

ако имате постоянна болка в гърдата

 

гърди, преглед, мамография, бучка, гърда

 

Мамография

Мамографията представлява рентгенова снимка на гърдата. На нея могат да се забележат изменения, които са твърде малки и не могат да бъдат напипани от вас или лекарят ви.

 

Ако сте под 40 г. възраст, не се препоръчва да ди правите регулярни мамографични прегледи. При по-младите жени, гръдната тъкан е по-плътна и затова е по-трудно да се направи разлика между нормална и анормална тъкан. Ехографията е много по-добър вариант.

 

Ако сте на възраст от 40 до 49 г. възраст е препоръчително да си правите мамографичен преглед веднъж на всеки 2 г.

 

Четете още: Първи симптоми за рак на гърдата

 

От 50 до 69 г. възраст е препоръчително мамографичните прегледи да продължат да се правят веднъж на 2 г. В тази възраст е много важно да си правите профилактични прегледи, тъй като ракът на гърдата е най-разпространен при жени над 50 г. Освен това мамографичните прегледи са най-точни и полезни при жени на тази възраст.

 

Над 70 г. възраст мамографичните регулярни прегледи продължават, като могат да дадат информация дори за цялостното здраве на жената и други състояния, различни от заболяване на гърдите.

 

гърди, преглед, мамография, бучка, гърда

 

Гръдни импланти

 

В случай, че имате импланти в гърдите, това не означава, че прегледите са вредни за вас. Консултирайте се със своя лекар, предупредете го за имплантите, а той ще прецени кой е най-добрият скрининг тест за вас.

Добави коментар