Превенция на рака на яйчниците: Какво работи?

Не е напълно ясно каква е причината за развитие на рак на яйчниците, затова е трудно да се открие точният механизъм за превенция. Освен това все още не са налични достатъчно ефективни скринингови тестове.

 

Какво може да направите, за да намалите риска от развитие на рак на яйчниците?

 

Хранене

 

Въпреки че, повечето проучвания на хранителни режими показват противоречиви резултати, при повечето се стига до изводите, че флавоноидите могат да бъдат използвани за превенция на рак на яйчниците. Флавоноидите са антиоксидантни съединения, намиращи се в растенията – плодовете, зеленчуците и чая.

 

Освен това е доказано, че съдържащите се в рибеното масло омега-3 мастни киселини също допринасят за намаляване на риска от появата на рак. Избягвайте бързото хранене с високо съдържание на мазнини и продуктите с високо съдържание на рафинирана захар.

 

Бременност и противозачатъчни

 

рак, яйчници, риск, изследвания

 

Бременността и оралните контрацептиви са доказани в намаляването на риска от развитие на рак на яйчниците при множество проучвания. Изводът е, че колкото повече години яйчниците са пасивни – не овулират заради бременност или противозачатъчни, толкова по-нисък е рискът. Точният механизъм на превенцията е неизвестен. Счита се, че е свързано с намаляване травмирането на яйчниците или с действието на прогестерона.

 

Четете още: 10 симптома на рак, които жените трябва да познават – част 1

 

Витамин А

 

Синтетичната форма на витамин А, може да предпази жените от рак на гърдата и на яйчниците. Въпреки че, резултатите от научните изследвания не са в пълно съгласие, доказателствата са от различни видове експериментални клинични проучвания. Взети са предвид включително и данни за животни, епидемиологични данни и др.

 

Болкоуспокояващи

 

Ацетоминофенът и ибупрофенът са лекарствени препарати, които често се използват за облекчаване на болката. Също така те намаляват риска от рак на яйчниците. Механизмът, по който те го постигат не е ясен.

 

рак на яйчниците, риск, изследвания

 

Хирургически интервенции

 

Проведени са известен брой проучвания, които показват, че цялостното премахване на яйчниците предпазва от развитие на рак. Въпреки това, то не се препоръчва като интервенция, освен в изключително краен случай. Същото важи и за хистеректомията без отсраняване на яйчниците.

 

Четете още: Симптоми на вагиналния рак

 

Отстраняването на яйчниците е най-прекият хирургически начин за намаляване на риска от рак и обикновено се препоръчва на пациенти, при които риска е изключително висок – тези, при които има фамилна история с развитието на това заболяване и са получили положителен резултат за BRCA1 или BRCA2.

 

Резултатите от изледванията показват, че при тези, които са били подложени на премахване на яйчниците, риска от развитие на рак е намалял с 99%. Въпреки това, то не предпазва от подобни видове рак в коремната кухина. Основният въпрос, който остава е кои жени са изложени на достатъчно висок риск, че да се оправдае провеждането на операцията.

 

Снимки:  koratmember, phaendin, stockimages FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар