Правилната стойка на ученика – съвети за родители

Неправилната стойка на ученика има доста сериозни последици за гръбначният му стълб. Често децата не се замислят как стоят, когато са се залисали от творческия процес. Те рисуват, пишат, четат на високата кухненска маса например или на дивана.

 

Родителите трябва да обърнат специално внимание на това и да осигурят специално удобно място където детето да работи с удоволствие върху творческите си проекти. Ето и още няколко съвета:

 

  • Купете на детето си удобна раница – тя трябва да е съобразена с неговият ръст, да има твърд гръб и да не е прекалено тежка. Никога не взимайте на ученика чанта, която да носи в една ръка. Това ще е гаранция за гръбначно изкривяване.

 

  • Бюрото на ученика трябва да съответства на ръста му и възрастта, за да не се навежда, ако е по-малко. Добре е да е поставено така, че гърба на ученика да се пада от към стената. Психологически се асоциира със защитеност.

 

Четете още: Да подготвим стаята на ученика

 

  • Осигурете добра светлина – слабото осветление може да принуди детето да се навежда напред.

 

  • Почивката е задължителна – на всеки 45 мин. учене, детето трябва да прави по 15 мин. почивка.

 

  • Наблюдавайте детето – детето трябва да бъде наблюдавано от ранна възраст, за да не се допусне то да заема неправилна стойка. Привеждането и изкривяването, могат да причинят гръбначни изкривявания.

 

  • Удобно легло – купете хубаво легло с удобен матрак за пълноценна и здравословна почивка на детето.
Добави коментар