захар, кафява, бяла, меласа

По-полезна ли е кафявата захар?

Сигурно сте чували, че кафявата захар е по-полезна от бялата захар? Истината е, че въпреки че тя може да съдържа някои по-важни хранителни вещества, които липсват в бялата, изобщо не е задължително да е по-здравословна.

 

Какво е кафява захар?

 

Обикновено кафявата захар е бяла захар, смесена с меласа. Ето защо тя може да задържа формата си като мокър пясък, докато бялата захар не може.

 

Суровата захар също е кафява на цвят. Тя се получава след изпаряването на сока от захарна тръстика. Въпреки това, много хора наричат „кафявата захар“ гранулираната бяла захар с добавена меласа.

 

захар, кафява, бяла, меласа

 

Наистина ли кафявата захар е по-добра?

 

Кафявата захар съдържа повече полезни хранителни вещества в сравнение с бялата захар благодарение на добавената меласа, така че технически погледнато кафявата захар е по-добрия избор. Например, 1 с. л. меласа е добър източник на диетичен калий и осигурява малки количества калций, магнезий и витамини от група В.

 

Въпреки това, количеството на тези хранителни вещества в кафявата захар, е много малко и няма да задоволи ежедневните ви нужди. Освен това, точно като бялата захар, меласата в кафявата захар също е захар и следователно трябва да ограничите приема ѝ колкото е възможно повече, в случай, че искате да избегнете наддаването на нежелано тегло и повишаване рисковете от хронично заболяване.

 

Четете още: 5 причини да хапвате цитруси през зимата

 

Какво е съдържанието на калории?

 

Кафявата и бялата захар съдържат приблизително еднакво количество калории. 1 ч. л. кафява захар съдържа 17 калории, а 1 ч. л. бяла захар – 16. Ако търсите начин да намалите калориите, замяната на бялата захар с кафява, няма да доведе до никакви резултати.

 

захар, кафява, бяла, меласа

 

Кога захарта е твърде много?

 

За подобряване на здравето и понижаване рисковете от нежелано наддаване на тегло и хронични заболявания, добре е да ограничите приема на захар, както бяла, така и кафява захар и меласа, колкото е възможно повече.

 

Четете още: Най-добрите храни за отслабване през зимата

 

Препоръчително е жените да приемат максимум 100 калории на ден от захар, а мъжете – не повече от 150 калории. Имайте предвид, че 1 гр захар носи на тялото 4 калории, без значение дали е бяла или кафява.

 

Снимки: Bianca Moraes., QuintanaRoo, Philip Michael Wilson Foter.com

Добави коментар