По-малко стрес за работещите майки

Стресирани ли сте? Чувствате ли се виновни? Тези чувства са само част от тези, които изпитват свръх-заетите майки. Не е нужно вашите притеснения и чувство за вина да пречат на това да бъдете страхотна майка и ефективен работещ човек едновременно.

 

Не е изненада, че майките които работят на пълен работен ден, се чувстват притиснати от тежестта на претоварения си график. Всъщност, 99% от работещите майки казват, че големият брой задължения са най-голямата причина за стреса им.

 

Естествено е да се чувствате виновни заради това, че нямате достатъчно време за семейството си заради работата си. Имайте предвид, че има няколко неща, които можете да направите, за да намалите стреса си и да спрете да се самообвинявате:

 

Разпределете родителските задължения

 

Разпределете по равно родителските задължения с вашия партньор. Ролята на бащата при отглеждането на децата е изключително важна. Освен това е полезно за децата да се радват на неговото внимание по-често. А и за вас ще е по-леко, когато грижата е споделена. Например, когато децата са болни, той може да се грижи за тях или той да отиде на родителската среща, ако вие не можете да стигнете навреме.

 

Направете графика си по-гъвкав

 

Ако сте много натоварени, попитайте вашият работодател за възможност да промените графика си така, че да работите четири вместо пет дни в седмицата, например. Това може да ви коства част от заплатата, но пък ще имате повече време за семейството си. А поддържането на баланс между кариерата и семейството е важно за запазване на душевното ви спокойствие.

 

Четете още: Идеи за надомна работа за периода в майчинство

 

Ако промяната в графика ви е невъзможна, то тогава изберете един ден, в която да се фокусирате изцяло върху семейството си. Това означава да изключите компютъра, мобилния си и да бъдете с децата си, като си измислите интересно занимание. Освен, че децата ще са доволни заради вниманието, което им отделяте, вие също ще успеете да се презаредите с енергия и да забравите за кратко за тревогите свързани с работата.

 

Направете равносметка

 

Ако сте на работа точно сега, то най-вероятно желаете да бъдете у дома. Но познайте какво? Няма да сте доволни, ако прекарвате по цял ден и вкъщи. Често се случва работещите майки да желаят да са си вкъщи, но когато са вкъщи искат да започнат отново работа.

 

Да си майка е трудно. Ако си дадете реална сметка  за вашата ситуация и сте наясно с причините заради, които ходите на работа (или си стоите вкъщи), може да минете през най-трудните дни изпитвайки по-малко вина. Открийте смисъла във вашите занимания, това ще ви даде сила и ще ви мотивира.

 

Четете още: 17 навика на щастливите мами – част 1

 

По-малко стрес за децата

 

Ето няколко добри новини за работещите майки. Изледванията показват че децата, които ходят на детска градина, например, не са по-предразположени към престъпни прояви, отколкото другите деца.

 

Изледване, което е проведено при повече от 6 000 деца разкрива, че децата с майки работещи извън дома не изпитват вреда от майчиното отсъствие.

 

Повечето деца предпочитат техните родители да бъдат по-малко стресирани и уморени отколкото  да бъдат с тях 24 часа в денонощието. Така че, вместо да се фокусирате върху броя часове, които прекарвате у дома, по-добре помислете дали са прекарани пълноценно.

Добави коментар