По-крехки ли са зъбите на бременните?

Интервю с д-р Богомил Стоев, Специалист по дентална медицина.

 

Мама, татко и аз (МТА): Какво трябва да предприеме жената за здравето на устната си кухина, ако планира да забременее?

 

Д-р Стоев: Здравейте и благодаря за поканата да направим това интервю. Относно въпроса. Мисля, че това е една изключително важна тема, за която не се говори много и също толкова малко се знае, за мое съжаление. Може би това е и едната причина ситуацията с денталният статус в България да е на това ниво.

 

Все пак не е късно да променим статистиката. Но за да се случи това е важно да разберем следното – когато една жена е решила да предприеме тази крачка в своя живот, след всички останали здравни консултации е задължително да се направи една консултация и със зъболекар. Това ще даде възможност на бъдещата майка да се запознае със своят дентален статус, както и да се информира за това какво се очаква от нея, когато е бременна във връзка със здравето на цялата ѝ устна среда.

 

Освен това е препоръчително, ако има някакви проблеми от стоматологичен характер, да предприеме незабавни мерки за тяхното отстраняване, за да не се задълбочат по време на бремеността. Това означава да бъдат излекувани всички кариеси, пулпити, периодонтити, гингивити и да започне лечението на всички заболявания от гингивален произход, както и други често срещани заболявания като фрактури на короните на зъбите и други. Разбира се, необходимостта от лечение се определя от стоматолога.

 

Четете още: Лечение и профилактика на заболяванията на венците при бременност

 

Друго важно нещо, което е добре да се случи при тази консултация е, бъдещата майка да бъде запозната или да ѝ бъде припомнено как точно е добре да се грижи за зъбите и венците си – какви средства да използва, как точно да ги използва, колко често и т.н. И последно, но не по важност, е добре жената да се запознае с това колко често е добре да посещава зъболекар по време на бременността, какви промени могат да настъпят в зъбите и венците, кои процедури са наложителни, кога е добре да се извършат те и др.

 

МТА: Какъв процент от бременните посещават дентален специалист профилактично и какъв – чак след като се сблъскат с някакъв проблем?

 

Д-р Стоев: В тази посока не съм срещал проучвания правени в България, но мога да ви споделя какви са моите наблюдения след множеството пациенти, които са минали през нашата клиника и след големия брой разговори, които съм водил с майки и бременни жени по време на моите обучения из България, по тази тема. Както можете да се досетите, относно посещенията на бременните при зъболекар важи българското правило – „когато ме заболи, тогава ще отида“.

 

Четете още: Орална хигиена през определени периоди от живота

 

Така че, съвсем твърдо мога да заявя, че при нас най-често идват бременни жени с проблеми и изключително малък процент такива, които идват само профилактично. За съжаление, голяма част от идващите имат нужда от по-продължително лечение, което създава дискомфорт за пациентите и трудности при манипулациите. Поради тези причини ние се стараем всички наши пациенти, които имат желание да имат деца, да бъдат информирани за важността на консултацията още по време на опитите.

 

МТА: Вярно ли е, че зъбите на бременните жени се развалят по-лесно, тъй като бебето усвоява част от калция от майчиния организъм? Как може да се избегне?

 

Д-р Стоев: Това е изключително интересен въпрос. Дълго време се смяташе, че бебето взима от калция на зъбите на майка си, но последни проучвания в тази посока показват, че това не е вярно. Все пак обаче е вярно, че по време на бременността често наблюдаваме промени в денталния статус на жените. Причините за това не са в развиващия се плод, а в повечето случаи се дължат на фактори свързани с бременността. Както добре знаем, по време на този период, повечето жени променят значително хранителните си навици и започват да консумират повече захари като торти, пасти и други подобни храни.

 

Четете още: Няколко думи за сиренето по време на бременността

 

В това няма нищо лошо, стига да не се прекалява и стига да се взимат мерки след това, като например да се извърши едно елементарно плакнене с вода за около 1 минута. Все пак не трябва да забравяме, че по време на бременността е важно бъдещата майка да консумира главно хранителни продукти, които доставят градивни елементи, микроелементи, витамини и други полезни съставки на подрастващият организъм. В изброените храни, такива неща има в изключително малко количество или дори в повечето случаи отсъстват напълно, а само заблуждават организма.

 

Затова моят съвет е да се намали консумацията на този тип хранителни продукти и да се замести с по-полезните плодове и зеленчуци. Друго, което се е доказало като фактор влияещ върху здравето на зъбите по време на бременността е намаляване на оралната хигиена, заради трудностите съпътстващи този период. Освен това не трябва да забравяме, че при бременните жени се наблюдава и повръщане, което довежда до увреждане на зъбите, заради своя силно киселинен характер.

 

И в тази връзка мога да дам два съвета – първо, след повръщане направете изплакване на устата за 1 минута с обикновена вода или вода за уста и второ – не бързайте да си миете зъбите, изчакайте поне 40-50 минути преди да го направите, защото в противен случай, можете повече да си навредите.

 

Продължава на: Бремеността и здравето на зъбите

Добави коментар