Посещение при гинеколога за начинаещи – част 3

Интервю с Проф. д-р Иван Костов

Изпълнителен директор на СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

Мобилен тел.: +359 886 398703

 

Продължава от: Посещение при гинеколога за начинаещи – част 2

 

МТА: Какво се случва по време на годишният гинекологичен преглед?

 

Проф. д-р Иван Костов: В най-честия случай първото нещо, което ще направите е да осъществите кратък опознавателен разговор с гинеколога, ако това ви е първи преглед. Ако посещавате този лекар не за първи път, то трябва да го информирате дали нещо се е променило от последната ви среща.

 

Следващото нещо, което трябва да направите по време на гинекологичния преглед е да се съблечете (от кръста надолу). След което трябва да се настаните на гинекологичния стол и да поставите краката си на степенките. Може да се наложи да се смъкнете до края на стола и да разтворите коленете си. След това с помощта на сух стерилен спекулум лекаря внимателно разтваря влагалището, за да може да огледа влагалищните стени и шийката на матката, и да вземе проба от цервикалната тъкан за цитонамазка.

 

Четете още: 12 начина за предотвратяване на необичайно вагинално течение и инфекция

 

МТА: Каква е процедурата за взимане на проба за цитонамазка?

 

Проф. д-р Иван Костов: При взимането на проба за цитонамазка се изисква гинеколога леко да притисне памучен тампон към шийката на матката, като по този начин взима проба от цервикалните клетки. Пробата се изпраща в лаборатория и се оценява от патолог. Обикновено са необходими около 5 дни, за да излязат резултатите от теста.

 

МТА: Какво се прави, ако цитонамазката е извън нормата?

 

Проф. д-р Иван Костов: Ако цитонамазката ви показва някаква аномалия, това което НЕ ТРЯБВА да правите е веднага да заключите, че имате рак. В голямата си част цитонамазките, които са извън нормата показват наличие на някакво възпаление, присъствието на кръв или сперма, наличието на инфекция или бактериална вагиноза, а в някои случаи – недиагностицирана полово предавана болест.

 

Четете още: Най-честите страхове, свързани с гинекологията 

 

Опитайте се да запомните, че чрез цитонамазката не се диагностицира рак или друго заболяване. Тя се използва за скрининг – за да определи дали са необходими бъдещи изследвания. Ако резултатите от цитонамазката ви показват някакви отклонения, гинеколога ви може да препоръча последващ тест след 3-6 месеца. Съществуват и други варианти за бъдещи тестове, като колпоскопия.

 

Друга част от годишният ви гинекологичен преглед е бимануалната палпация. Този тест се извършва по следния начин: вашият гинеколог пъха 2 пръста във влагалището и поставя другата си ръка в долната част на корема ви. По този начин може да почувства дали има някакви отклонения спрямо предишния ви гинекологичен преглед.

 

По време на тази част от прегледа лекаря проверява формата, размера и мобилността на матката. Освен това, чрез бимануалната палпация може да установи промени в яйчниците, кисти на яйчниците, както и други промени в матката, като ендометриоза, фиброзни тумори или други обичайни състояния. Възможно е да ви направи и преглед с вагинален ехограф.

Добави коментар