Помогнете на детето си да открие своето хоби

Хобитата, на които се наслаждаваме най-много в живота си като възрастни са тези, които сме открили като деца, затова и всеки родител иска неговите деца да намерят хоби, към което са достатъчно пристрастни. Освен всичко, хобитата са страхотен начин да се усъвършенства чувството на самоуважение и самочувствие, което помага за изграждането на по-широк кръг от познати. Но точното определяне на идеалното хоби за детето не е лесна работа, има толкова много избори.

 

Четете още: Как изкуството подобрява развитието на детето

 

Има много неща, които да направите като родител за да помогнете на детето си да намери своето любимо хоби. Тук са 5 съвета, за да отключите най-съкровените интереси на детето си, независимо от възрастта му:

 

Говорете с децата

 

Това може да изглежда очевидно, но може би най-добрият начин да насочите детето си към хоби за цял живот е просто като говорите с него открито за нещата, които обича да прави. Можете да откриете, че детето ви е видяло нещо, което го интересува, но все още не е преценило дали да го превърне в хоби. Или можете да откриете, че нещо, което вие мислите, че детето харесва, всъщност то не харесва.

 

хоби, щастие, успех, дете

 

Разширете умовете им

 

Не е възможно едно дете да се интересува от нещо, което не знае, че съществува, така че опитайте да предлагате детето си колкото се може повече нови преживявания. Дали това ще е да посещавате музей всеки месец, да гледате различни спортове заедно по телевизията, да проучвате занаяти или да посещавате книжарници, никога не знаете какво вашето дете може да избере след време.

 

хоби, кану, дете, щастие

 

Направете списък

 

Веднъж разбрали какво децата ви харесват, то ги помолете да запишат най-любимите си 5 или десет неща и ги практикувайте заедно, за да разберете как можете да ги превърнете в хоби. Дете, което обича комикси, може да иска да създаде такъв, дете което обича да рисува може да бъде развълнувано да разбере как се прави анимация. Всичко е въпрос на мислене извън затворената кутия!

 

хоби, дете, щастие, рисуване

 

Четете още: Ползите от скейтбординга

 

Не бъдете пристрастни

 

За съжаление не е лесно, когато родителите паднат в капана на „половите“ хобита, да насочват децата към стереотипите за „момиче“ или хобита за „момчета“, без дори да го осъзнават. Ако вашето малко момиченце изразява интерес към това, как колите работят или малкия ви син иска да научи как се пекат тарталети, не ги спирайте – позволете им да правят това, което им харесва от ранна възраст.

 

четене, дете, щастие, хоби

 

Проучете какво е на разположение

 

Може да се изненадате от разнообразието от активности, които се предлагат във вашия район и може да намерите всичко от ролкови кънки до уроци, за които не сте и чували. Насърчете детето си да пробва различни неща и да ви каже какво мисли за тях.

 

Четете още: Възпитаваме момче, възпитаваме момиче

 

Децата ви трябва да опитат всичко – може да го харесат, а може и да го намразят, но трябва да опитат.

 

хоби, дете, щастие, тичане

 

Не нахалствайте

 

Има тънка линия между това да сте окуражаващ или нахален родител, така че запитайте се дали детето ви е достатъчно ентусиазирано за хобитата си. Ако детето ви няма интерес към някоя дейност, не го насилвайте. Да, може и да се наложи да похарчите малко пари, докато разберете дали хобито е за детето ви, но децата са естествено настоятелни, така че дайте му време да разбере дали дейността му харесва.

 

Снимки: Camp Atterbury – Muscatatuck Public Affairs, Adwriter, Erik Schepers, Cherfranden, Oude School, greg westfall, Foter

 

 

 

Добави коментар