Положение на тялото при кърмене

Правилното разположение и засмукване са съществени за удобното и успешно кърмене. Важно е да се чувствате добре и отпочинали, тъй като кърменето може да продължи 30 и повече минути. За да бъдете по-уверени в процеса на кърмене и за да усъвършенствате различните техники, обърнете се за помощ към консултант по кърменето: медицинска сестра или друго квалифицирано медицинско лице.

 

1. Положение „люлка”

 

· Седнете на легло или удобен стол, за да се облегнете. Дръжте коленете си малко по-високо от бедрата. Ако се налага използвайте столче за краката.

· Можете да подложите възглавници под бебето, за да го поставите на нивото на гърдите, като главата му лежи удобно в сгъвката на ръката Ви.

 

кърмене, бебе, засмукване, сукане, лекар, консултант

 

· След като поставите правилно бебето, хванете гърдата с пръстите отдолу и палеца отгоре.

· Погалете долната устна на бебето със зърното и когато то отвори широко устата си, бързо го приближете до гърдата.

· Бебето трябва да обхване зърното и част от ареолата (ареолата е по-тъмната кожа около зърното). Никога не го оставяйте да започне да суче, ако не е отворило напълно устата си.

· Брадичката и носът на бебето трябва да докосват гърдата.

 

Четете още: 10 интересни факта за кърменето – част1

 

· Избягвайте да натискате главата към Вас, по-добре преместете цялото му тяло. Не се накланяйте напред към бебето. Ако за повече от няколко секунди усетите дискомфорт или ако всмукването обхваща само зърното, прекъснете процеса на сучене с пръст и отново се опитайте да застанете в правилно положение.

 

Не се обезкуражавайте, ако се наложи да пробвате няколко пъти. Това е нормално в процеса на кърмене.

 

2. Футболна стойка

 

Футболната стойка е подходяща за жени с много големи гърди, при раждане с цезарово сечение или при близнаци.

кърмене, футболна топка· Седнете на леглото или на стол. Сложете възглавница под ръката си.

 

· Положете бебето на гръб, подкрепяйки главичката с длан, а тялото с ръката от лакътя до китката.

 

· Крачетата му трябва да са под ръката ви, а коленцата – точно под мишницата Ви. Ако бебето е много малко може да е необходимо да сложите допълнително възглавница, за да го приближите към гърдата.

· Поднесете устата на бебето към зърното.

· Хванете гърдата с пръстите отдолу и палеца отгоре.

 

Четете още: Защо да кърмим?

 

· Погалете долната устна на бебето със зърното.

· Когато отвори широко уста, като при прозявка, бързо го приближете до гърдата си.

 

3. Легнало положение

 

Това положение Ви позволява да лежите, докато кърмите.

 

кърмене, легнало положение· Легнете удобно настрани и сложете зад гърба си възглавница за по-голяма стабилност.

 

· Поставете друга възглавница между краката си и положете горното си коляно върху нея.

 

· Поставете бебето до себе си, с лице към вас, така че устата му да е на нивото на зърното.

 

· Поддържайте гърдата с противоположната ръка, за да спомогнете за засмукването.

· Погалете долната устна на бебето със зърното.

· Когато отвори широко уста, като при прозявка, бързо го приближете до гърдата си.

 

Сучене

 

Правилната техника на засмукване гарантира, че кърменето няма да стане болезнено и че бебето ще получи достатъчно храна. Уверете се, че то е обърнато с лице към Вас, а нослето му почти докосва зърното. Дръжте гърдата си със свободната ръка и погалете устните му със зърното, докато то отвори широко уста. Никога не се опитвайте да кърмите бебето, ако устата му не е отворена напълно, тъй като това може да доведе до:

 

· Разраняване на зърната от неправилното положение на бебето;

 

Четете още: Чести грешки при кърменето

 

· Недостатъчно изпразване на гърдата;

 

· Неправилно стимулиране на рефлекса на бебето за сучене, в резултат на което то не получава достатъчно хранителни вещества по време на хранене.

 

Ако бебето е отворило широко уста, като при прозявка, бързо го приближете до гърдата. Запомнете, че бебета се хранят като обхващат не само зърното, а цялата област около него. Бебето трябва да е засмукало зърното, по-голямата част от ареолата, а понякога и малко от кожата на гърдата – повече от долната, отколкото от горната й част. Ако то не суче от описаните области от гърдата, поставете пръст в ъгъла на устата му, за да прекратите сукането и опитайте пак. Не отдръпвайте гърдата от нослето на бебето.

 

Ако бебето Ви е поставено правилно на гърдата, то няма да има затруднения с дишането. Ако натискате гърдата си, за да му помогнете да диша, това може да доведе до запушени млечни канали и неправилно положение при сученето. Признак, че бебето Ви суче правилно е движението на областта между слепоочията и ушите му.

 

Не се обезкуражавайте – кърменето изисква практика от Вас и Вашето бебе. Ако мислите, че имате затруднения в заемането на правилна позиция за кърмене и сучене, свържете се с Вашия лекар или консултант по кърмене, за да Ви помогне.

 

По време на кърменето

 

Щом веднъж сте поставили бебето в подходящото положение, отпуснете се и кърменето ще започне. В началото то ще суче по-бързо, за да стимулира рефлекса за „слизане на кърма”. Всеки път, когато кърмите, първите няколко минути млякото е по-рядко, за да утоли жаждата на бебето. След известно време започва да се отделя по-гъста и калорична кърма, чието предназначение е да засити глада. Затова е важно да не се бърза при кърмене. Бебето трябва да суче от едната гърда колкото иска, а след това да му се предложи другата. То може да откаже да суче от втората, затова следващия път му предложете първо нея.

 

Режим на хранене

 

Продължителността и честотата на кърменето са различни. Бебето ще Ви направлява. Повечето кърмачета плачат, за да Ви подскажат, че имат нужда да бъдат нахранени. Едно гладно бебе само ще се опита да намери зърното и да започне да суче, когато се постави до гърдата. Новороденото се храни често, в повечето случаи на всеки 2-3 часа в денонощието през първите няколко седмици и обикновено кърменето продължава до половин час. Някои бебета се кърмят на всеки час през първите няколко седмици – това е съвсем нормално, но ако се притеснявате, консултирайте се с Вашия лекар.

 

Четете още: Изцеждане на кърма

 

В рамките на няколко седмици, всяко бебе установява свой собствен режим на хранене. Развитието на новороденото може да е съпроводено от периоди на неочаквано ускорен растеж или по-голям апетит. Тогава бебето Ви иска да се храни по-често. Посъветвайте се с Вашата акушерка или личен лекар, ако това Ви безпокои.

 

Колики и газове

 

Много от кърмените бебета не страдат от колики и газове. Ако смятате, че Вашето бебе има такива проблеми, след хранене го притиснете към рамото си, докато се уригне. При хранене и от двете гърди, може да го уригвате между смяната на гърдите. Също така запомнете, че това което ядете и пиете оказва влияние на това какво яде Вашето бебе. Ако имате нужда от консултация, обърнете се към Вашия лекар.

 

 

Материалът е любезно предоставен от:

 

philips avent

 

Добави коментар